Optužnica protiv Miladina Kovačevića

0

Miladin Kovačević

 

Optužnicom su obuhvaćeni i bivši konzul i vicekonzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović i Igor Milošević zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, izjavio je portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

 

On je rekao je da se Kovačeviću na teret stavlja i da je izvršio krivično delo falsifikovanja isprave, jer je 9. juna 2008. godine u Beogradu na aerodromu "Nikola Tesla" neistinitu javnu ispravu, putni list, upotrebio kao pravu i pokazao na uvid pripadnicima pogranične policije MUP-a Srbije prilikom pasoške kontrole.

 

Milošević i Nenadović terete se da su 8. juna 2008. godine u prostorijama generalnog konzulata Srbije u Njujorku, "prekoračenjem granica svojih službenih ovlašćenja, pribavili korist Kovačeviću i omogućili mu da napusti teritoriju SAD i izbegne vođenje krivičnog postupka pred pravosudnim ogranima SAD po optužnici koja ga je teretila za nanošenje teških telesnih povreda američkom državljaninu", naveo je portparol.

 

Kovačević se tereti da ih je s umišljajem na to podstrekao, pa mu se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem, napomenuo je Zorić.

 

"Želim da istaknem da je podizanje optužnice u ovom slučaju logičan rezultat dobre saradnje između američkog i srpskog tužilaštva, a samo ustupanje ovog predmeta srpskim pravosudnim institucijama bez rezervi i uslovljavanja predstavlja izraz poverenja u naš pravosudni sistem", kazao je Zorić.

 

On je najavio da će tužilaštvo, kao i do sada, u daljem toku postupka preduzimati sve u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, kako bi ovaj krivični postupak bio efikasno okončan, a pravda zadovoljena.

 

Posle tuče u studentskom klubu u kojoj je nastradao Štajnhauer, Kovačević je uhapšen, a nakon mesec dana pušten na slobodu uz kauciju od 100.000 dolara.

 

 

Nenadović i Milošević sumnjiče se da su Kovačeviću pomogli da iz SAD pobegne u Srbiju, nakon što je pušten iz pritvora, tako što su mu izdali privremenu putnu ispravu.

Protiv Kovačevića je ranije paralelno vođena istraga i u Americi i u Srbiji, pošto je posle puštanja iz pritvora u Bostonu, uz pomoć srpskog konzulata u Njujorku došao (pobegao) u Srbiju.

 

Posle višemesečnih pregovora s predstavnicima SAD, srpska vlada je dogovorila plaćanje odštete i preuzimanje krivicnog gonjenja Kovačevića od američkih pravosudnih organa.

 

Oni su, po zamolnici suda, dostavili dokumetaciju u "slučaju Kovačević" bivšem Drugom opštinskom sudu u Beogradu (sada Prvom osnovnom koji je nedavno okončao istragu).

 

Američki državni tužilac formalno je ustupio "predmet Kovačević" srpskom pravosuđu početkom aprila prošle godine, posle dogovora sa Vladom Srbije, koja je porodici Štajnhauer uplatila 900.000 dolara na ime troškova lečenja njihovog sina.

 

Prema Krivičnom zakonu Srbije, za teške telesne povrede predviđena kazna je od jedne do osam godina zatvora, za falsifikovanje dokumenata od jedne do pet godina i za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja od šest meseci do pet godina zatvora.

 

Sanel Softić (22), američki državljanin poreklom iz BiH, i Edin Džbara (25), državljanin BiH, osuđeni su 13. januara u sudu njujorškog okruga Brum na po dve godine zatvora zbog učešćea u tuči 4. maja 2008.

 

Oni su osuđeni, jer su, zajedno sa Kovačevićem, tukli alkoholisanog Štajnhauera, koji je prethodno uhvatio za zadnjicu Softićevu devojku. Softić je svedočio u srpskoj istrazi, a Džubar je za sada to odbio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here