Optužnice protiv Pukanićevih ubica

0

Ivo Pukanić

Oni su optuženi da su, kao pripadnici zločinačke organizacije, iz koristoljublja usmrtili Pukanića i Franjića i eksplozijom izazvali opasnost za život ljudi i imovinu i uzrokovali veliku imovinsku štetu, naveo je Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK).

USKOK je saopštio da je u prvoj polovini prošle godine u Srbiji Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, organizovao zločinačku organizaciju za izvršenje teških krivičnih dela u Srbiji i zemljama u okruženju, Đurović je, kao član zločinačke organizacije, po njegovom naređenju, za iznos od milion i po evra, organizovao u Hrvatskoj ubistvo Pukanića.

Pritom je istaknuto da je ubistvo Iva Pukanića organizovano da bi ga onemogućili da u medijima u Hrvatskoj i susednim zemljama iznese novinarske informacije o dejstvu više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj međusobnoj povezanosti.

Optužnica ima oko 30.000 strana, a podignuta je godinu dana nakon ubistva koje je 23. oktobra izvršeno aktiviranjem podmetnutog eksploziva u dvorištu kompanije u strogom centru Zagreba.

Zajedničkom akcijom policija Hrvatske i Srbije za pet dana pohapšeni su Matanići, Mafalani, Đurović i Milenko Kuzmanović, koji je kasnije pušten iz pritvora i protiv koga se u vodi odvojeni postupak zbog donošenja eksploziva koji je korišćen u atentatu.

Nakon bekstva uhapšen je i Milovanović, tako da je jedini begunac Bojan Gudurić. Za informacije koje bi doprinele njegovom hapšenju, hrvatske vlasti nude nagradu od 100.000 kuna (oko 13.800 evra) .

Matanići i Malafalani su optuženi da su, pod Đurovićevom komandom, mesecima pratili Pukanića i njegovo kretanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here