Unsplash
Ilustracija

Čini se da zbog svih dragocenih sastojaka koje sadrži već imamo letnjeg favorita za negu kože i kose.

Iako nam u kategoriji ulja u kozmetičke svrhe na pamet prvo padaju: arganovo, bademovo, maslinovo i jojobino, orahovo ulje ne bi trebalo da vam promakne. U samom naslovu ste mogli da pročitate šta ga čini tako posebnim, ali pogodno je za upotrebu i tokom ostatka godine. Više detalja otkrijte u nastavku.

1. Sastav

Kao što znate, jestivi deo ovog koštunjavog voća zaštićen je ljuskom, koja sadrži flavonoide, ali i aktivni sastojak juglon, poznat po antiseptičkom i antibakterijskom dejstvu. Ulje dobijeno preradom ljuske podstiče potamnjivanje kože na zdrav način, a istovremeno pruža elastičnost koži i hrani kosu.

2. Svakodnevna nega

Najviše dobiti od orahovog ulja imaju osobe suve i kože koja je izgubila svežinu. Međutim, ne preporučuje se direktno nanošenje na lice i telo, već razblaživanje sa drugim sastojcima. U toj varijanti možemo se pripremiti za odlazak na plažu, bez bojazni od mogućih posledica. Takođe, poželjno je koristiti ga i za negu nakon tuširanja, kao jedan od aktivnih sastojaka losiona. Cilj je naravno isti, elastična i sjajna koža.

3. Nega kose

Dobro nam je poznat efekat slame nakon godišnjeg odmora, kada kosa deluje suvo i beživotno. Za razliku od mazanja na lice, kada se ne primenjuje samostalno, kosi prija baš u toj varijanti. Pre pranja nanesite malu količinu ulja u koren, a nešto izdašniju na dužinu i krajeve, i ostavite da deluje 15 minuta, kada je na redu pranje. Ovaj trik u kućnim uslovima posebno se preporučuje crnkama i brinetama zbog krajnjeg efekta odsjaja ogledala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here