EPA/Max Brucker
Premijer Mađarske Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da su u Briselu “lagali narod Evrope” kada su rekli da sankcije Moskvi neće biti proširene na energente i da će one dovesti do brzog okončanja rata u Ukrajini.

– Veliki akcionari energetskih kompanija, počevši od finansijera Džordža Soroša, ostvaruju milijarde ekstra profita zahvaljujući porastu cena energenata povezanih sa sankcijama –  izjavio je mađarski premijer.

Kako prenosi MTI, Orban je istakao da građani u Evropi trenutno plaćaju skupo energente zbog sankcija, što budućnost čini nestabilnom. On je primetio da se rat u Ukrajini nastavlja, bez nade da će se brzo završiti.

Prema njegovom mišljenju, cene energenata su vođene politički motivisanim odlukama u Briselu, a ne ekonomskim razlozima.

– Bez sankcija, cene energenata bile bi iste kao u aprilu, kada se očekivalo da se one stabilizuju na oko 100 dolara. Zemlje EU su se na samitu u Versaju dogovorile “sa rukovodstvom Nemačke i Mađarske” da ne proširuju sankcije na energetiku – rekao je Orban uz napomenu da bi Mađarska bila u mnogo goroj situaciji da se vlada nije izborila za izuzeće od sankcija Rusiji.

On je naveo i da je neizvesno da li će se situacija još više pogoršati, s obzirom na to da EU želi da uvede nove sankcije za Rusiju.

Komentarišući plan Budimpešte da sprovede javnu anketu Nacionalne konsultacije o sankcijama Evropske unije Moskvi zbog rata u Ukrajini, mađarski premijer je rekao da su jedinstvo i saradnja još važniji u vreme krize.

– Anketa je “pravno najfleksibilniji oblik” uključivanja ljudi u proces donošenja odluka, što je po mom iskustvu politički najbolja stvar u određenim situacijama – izjavio je Orban.

4 COMMENTS

  1. Orban , kupujes vreme – jer vreme ti je isteklo. & milijardi neces dobiti od EU. Jer do sada si taj nvac uzimao sebi i delio svojima. Sad znas da ti je vreme isteklo i priklanjas se politikama – sve ne bi li se negde skrasio. Gotov si.

  2. Može li i jedna anketa Mađara da se povuče priznanje tzv Kosova ? I tada je Brisel, zajedno sa NATO lagao svet o dešavanjima na Balkanu.

  3. Pozdrav za ideju. Na mal9m uzorku anketiranih ce biti jasno da se evropska javnost ne slaze Sa odlukama Brisela sto treba da dovede do smene svih u istom.
    Takodje u anketi treba po staviti pitanje ko je spreman izbrisati Termin nacija I uzdici novu naciju”Evropljanin”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here