EPA/Vickie Flores
Viktor Orban

Mađarska će u februaru razmotriti i eventualno produženje zamrzavanja cena goriva koje je stupilo na snagu u ponedeljak na period od tri meseca, najavio je danas premijer Viktor Orban u razgovoru za državni radio.

Ova najava je, kako javlja Rojters, izazvala ponovnu rasprodaju akcija mađarske nafte i gasne grupe MOL.

Orbanova vlada je ograničenje cena goriva najavila prošle nedelje u okviru nastojanja da zaštiti potrošače od naglog skoka cena i da obuzda rastuću inflaciju uoči izborne trke sledeće godine.

Inflacija u Mađarskoj je porasla na godišnjem nivou za 6,5 posto u oktobru, što je iznad očekivanja, podstaknuta delom uzletom cena goriva od 30,7 procenata.

Mera ograničenja na period od tri meseca, počev od 15. novembra, znači da cene benzina i dizela ne mogu da pređu 480 forinti (1,50 dolara) po litru na benzinskim pumpama, što je ispod ranijih cena od preko 500 forinti.

– Ne možete sedeti skrštenih ruku dok cene lete u nebo i kada, nakon što se prašina slegne, postaje jasno da se neće vratiti na raniji nivo preko noći – rekao je Orban, ističući da se poskupljenje goriva preliva na cene širom privrede.

Naveo je da će ovo ograničenje cena biti na snazi do februara, i dodao:„Ako bude potrebno, produžićemo meru, a ako ne, onda ćemo to zaboraviti”.

Akcije MOL-a su povećale gubitke danas, spustivši se na najniži nivo u poslednja dva meseca, i potonule su dublje nego referentni indeks Budimpeštanske berze koji je takođe bio pod pritiskom rekordnog rasta boja slučajeva COVID-19 u Mađarskoj i ponovnog uvođenja potpunog lokdauna u susednoj Austriji.

Orban je u septembru produžio moratorijum na otplatu kredita, što je bila jedna od njegovim prvih mera kao odgovor na pandemiju korona virusa, koja treba konačno da bude ukinuta za većinu dužnika ovog meseca.

Mađarska centralna banka, koja očekuje da će inflacija premašiti 7,0 procenata međugodišnje u novembru, obećala je “opsežnije i dugotrajnije” pooštravanje politike kako bi obuzdali inflacioni rizici i usidrila inflaciona očekivanja.

1 COMMENT

  1. Bogati misle da nec umrijeti Pa se bogate na sirotinji.Cijena goriva raste inflacija raste Bogati Sve bogatiji.Blago njima Ako Su sretni

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here