EPA-EFE
Viktor Orban

Komentari premijera Mađarske, Viktora Orbana stranim novinarima da je Ukrajina “ničija zemlja”, kao i o članstvu Mađarske u EU, izazvali su žestoku reakciju tokom vikenda, pokazujući da mađarski premijer nije izgubio moć davanja snažnih izjava.

Mađarskog ambasadora u Kijevu pozvala je ukrajinska vlada nakon što je Orban uporedio Ukrajinu sa Avganistanom i nazvao je “ničijom zemljom” tokom sastanka sa 15 stranih novinara, uglavnom iz desničarskih izdanja.

Orban je takođe rekao da “definitivno ne želi da ostane u EU”, ali je bio prisiljen na to zbog trgovinskih veza Mađarske sa blokom.

Susret sa stranim novinarima 26. januara bio je deo dvodnevne medijske konferencije koju je organizovao Matias Korvinus Kolegium (MCC), interdisciplinarna obrazovna institucija koju finansira vlada i koja se smatra leglom stranačke elite Fidesa.

MCC je aktivan u promovisanju vladinog narativa u Evropi i Sjedinjenim Državama. Think tank, osnovan sa stotinama milijardi forinti, nedavno je ušao na briselsku političku scenu sa novom kancelarijom na čelu sa Frankom Furedijem, mađarsko-kanadskim akademikom koji je pre 45 godina osnovao Revolucionarnu komunističku partiju Ujedinjenog Kraljevstva, sada nepostojeću, prenosi “Intelli”.

1 COMMENT

  1. Znači Madjari i Srbi se potpuno slažu da im sem ekonomskih veza EU nije potrebna – pa zašto smo onda u situaciji da nas pritiskaju da se usaglasimo na političkom i vojnom nivou sa nekim birokratama u Briselu koje niko nije birao ???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here