EPA/Martin Divisek
Mađarski premijer Viktor Orban

Mađarska je na početku dugog perioda primene zaštitnih mera i biće potrebno primeniti mnoge metode u borbi protiv novog koronavirusa, rekao je danas premijer Viktor Orban.

Orban je poručio u parlamentu da očekuje od izvršnog štaba, koji je zadužen za koordinaciju protivmera, “da raspolaže resursima na disciplinovan i razuman način”, prenosi mađarska agencija MTI.

Na zapadu vlada nestašica opreme potrebne za zaštitu od virusa i jedina raspoloživa pomoć dolazi „sa istoka gde smo osigurali velike zalihe“, rekao je on.

Orban je kazao da će zalihe dolaziti neprestano kao i da cirkuliše više od 10 vazduhoplova.

On je zahvalio zdravstvenim radnicima za njihov dosadašnji rad i dodao da zaslužuju poštovanje od svih nas.

Što se tiče mera za odbranu granica, Orban je rekao da je u interesu Mađarske da održava prijateljske odnose sa svojim susedima “te tako oni mogu računati na našu pomoć”.

Orban je dodao da mađarske vlasti sarađuju sa Rumunijom kako bi pomogle da se izbegnu redovi na mađarsko-rumunskoj granici.

Mađarske vlasti na granici sa Austrijom dozvoljavaju tranzitnim putnicima da uđu u Mađarsku samo pod uslovom da se rumunska strana složila da ih primi, naveo je on.

Što se tiče ekonomskih mera za ublažavanje uticaja epidemije, Orban je rekao da je prvi zadatak usporavanje privrede, a zatim preduzimanje koraka ka njenom “restartovanju“.

Po pitanju moratorijuma na otplaćivanje rata kredita, koje je vlada najavila prošle sedmice, Orban je rekao da banke neće biti prepuštene same sebi, jer će centralna banka osigurati likvidnost za 2020.

Prioritet po pitanju ekonomskih mera biće očuvanje radnih mesta, rekao Orban, i „pronalaženje novih za one koji su ostali bez njih.“ “Situacija podseća na onu posle 2010. godine a tada smo uspeli da nađemo rešenje”, naveo je mađarski premijer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here