EPA-EFE
Mađarski premijer Viktor Orban

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastala se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zbog protivljenja Budimpešte zajedničkom embargu Unije na rusku naftu. Fon der Lajen je posle sastanka rekla da je ostvaren napredak i da su razjašnjena neka pitanja sa Orbanom.

Kako je pojasnio jedan evropski diplomata za Frans pres, Mađarskoj bi za sigurno snabdevanje naftom bio potreban novi naftovod koji bi je povezao sa Hrvatskom, koja ima pristup moru. Zato se traži garancija da će se Zagreb angažovati na izgradnji te infrastrukture, kao i garancija o evropskim finansijskim sredstvima.

Ali, čini se da je upravo to što Hrvatska ima more, koje joj omogućava pravac za alternativnu naftu, izvor frustracije za Orbana. Barem se tako može iščitati iz izjave koju je dao prošle nedelje, piše Index.hr. U toj izjavi implicirao je da je hrvatsko more oduzeto Mađarskoj.

– Oni koji imaju more i luke, mogu doneti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku – rekao je Orban u radijskom intervjuu, referišući na hrvatsku obalu koja je nekad bila pod Ugarskom, prenosi “Politiko”.

3 COMMENTS

  1. Napokon da neko javno kaže istorijsku istinu. Hrvatska nikad nije imala more do raspada SFRJ. Ako neko misli drukčije neka iznese činjenice, a ne velikohrvatsku retoriku.

  2. Covek je u pravu i zalaze se za svoj narod. Zna da drugi svetski rat nije zvanicno zavrsen i da su, navodni stradalnici, veoma nezahvalni, zele da ga produze i preokrenu. Ali zaboravljaju da sad nemaju Staljina, Tita, Kocu Popovica…… i druge. Zrtve ne mogu ponovo umirati. I ja sam promenuo misljenje o velemajstoru. Bice da on nije toliko mudar, koliko su njegovi protivnici glupi. Samo se oni koji mrze i glupi mogu upustiti u rat sa tudjim oruzjem i obecanjima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here