EPA-EFE/Szilard Koszticsak
Viktor Orban

Mađarska neće dozvoliti da se evropske sankcije prošire i na rusku nuklearnu energiju, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

– Nećemo dozvoliti uvođenje sankcija koje će još više povećati inflaciju u Mađarskoj. Ovde je najvažnija cena energije. Zato nećemo dozvoliti da se realizuje plan proširenja sankcija i na nuklearnu energiju – rekao je Orban za radio „Košut“.

Ranije je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio da je nemoguće obezbediti snabdevanje zemlje energijom bez nuklearne elektrane, te da Budimpešta neće podržati nikakve sankcije koje ograničavaju saradnju sa Rusijom u ovoj oblasti.
Mađarska nuklearna elektrana Paks, koja je puštena u promet osamdesetih godina prošlog veka, ima četiri reaktora koje je sagradila Rusija, sa kombinovanim kapacitetom oko 2.000 megavata.
Mađarska zadovoljava polovinu svojih energetskih potreba preko Paksa i planira da u saradnji sa Rusijom poveća kapacitete te elektrane za još dva reaktora.
Inače, Ukrajina je još ranije pozvala EU da uvede sankcije ruskoj državnoj kompaniji za nuklearnu energiju Rosatom, ali je Mađarska i tada blokirala tu inicijativu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here