EPA/Martin Divisek
Mađarski premijer Viktor Orban

Na spomeniku koji je povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma otvorio mađarski premijer Viktor Orban nalazi se i natpis koji govori o tome da Rijeka pripada Mađarskoj, piše hrvatski portal Index.

Kako navodi portal, Orban je spomenik otovorio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke, a među spomen-pločama, uz mapu “velike Mađarske”, nalazi se i ploča na kojoj piše “Fiume – tengerre magyar”, što znači “Rijeka – Mađarska do mora”.

Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjena mađarska teritorija.

Orban se početkom maja našao na meti oštrih kritika u regionu, nakon što je objavio mapu “velike Mađarske”, koja obuhvata hrvatske teritorije sve do Rijeke i Dalmacije, ali i delove Srbije i Rumunije.

Rijeka je postala deo Mađarske 1868. godine sporazumom pod nazivom Riječka krpica.

Na kraju govora, u kojem je naveo da su veliki delovi mađarske teritorije “nasilno otcepljeni”, Orban je rekao da je srećan što će sa Slovacima, Hrvatima, Srbima i Slovencima graditi zajedničku budućnost.

Video snimak događaja na kojem se vidi karta “velike Mađarske” i spomen-ploča sa spornim natpisom objavljena je na Orbanovom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

4 COMMENTS

  1. Ето! Са србима сви, Мађари, Бошњаци, Шиптари… хоће да граде заједничку будућност а Хрватима више ни Тито неће бити од помоћи.
    “Некад нисмо ни знали за њих. Некад смо их се бојали. Некад смо се “братски” волели. А данас пуцамо од смеха кад чујемо о њима.”

  2. Ne treba se smejati tudjim mukama. Mozda ce “braca” konacno shvatiti da svoje gazde mogu samo birati i da nikada nece imati ono sto su imali sa ludim “ciganima”. Svakoga, ko samo spomene ideju o ponovnoj zajednici, treba odmah obesiti za noge – kao Musolinija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here