Tanjug
Premijer Mađarske Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas u Beogradu posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom da se Mađarska nalazi u specifičnoj situaciji – pod pritiskom sa dve strane.

– Sa jedne strane je rat i Ukrajina, sa druge Srbija i migranti. Moram da kažem nekoliko rečenica o onome što se dogodilo juče. Preminuli su građani Poljske, u našem susedstvu je rat, koji nas ne pogađa samo ekonomski. Ako se odvija rat u susednoj zemlji, ni ti nisi bezbedan, eto preminuli su građani Poljske na samom poljskom tlu. Juče je prekinut dovod nafte iz Ukrajine u Mađarsku. Kada ste u opasnosti ti i tvoja zemlja, moraš da se trudiš da tu opasnost eliminišeš – to znači da mi želimo mir i da moramo da se posvetimo miru – rekao je Orban.

Orban je zahvalio i predsedniku Vučiću i naglasio da Srbija i Mađarska dele sudbinu.

– Mi delimo sudbinu i u dobru i u zlu i pomažemo jedno drugom kada je nekom potrebna pomoć. To nije političko pitanje, to je pitanje instinkta, instinkta opstanka. Mi Mađari osećamo to, a verujem i Srbi – pošto delimo istu sudbinu, mi moramo da sarađujemo da bismo pobedili sve izazove naše zajedničke sudbine. Zahvalan sam predsedniku Vučiću što sam u njemu prepoznao najboljeg srpskog partnera Mađarske – rekao je Orban.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je domaćin trilateralnog sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here