commons.wikimedia/European Parliament
Oliver Varhelji

Nakon što je nasledio Johanesa Hana na mestu komesara za proširenje EU, Oliver Varhelji svoju dužnost počeće da obavlja 1. decembra. Njegov izbor za Srbiju ne mora da bude loša vest, kaže za Sputnjik analitičar Saša Adamović.

Adamović navodi da se mađarski diplomata već četvrt veka bavi evropskim poslovima i da u tom smislu ima veliko iskustvo.

– S druge strane, on na to mesto dolazi kao predstavnik Mađarske, odnosno kao neko koga je predložio Viktor Orban, koji je, kao što znamo, vrlo skeptičan prema onome što se dešava u EU. Pritom, sam Orban i cela Višegradska grupa zalažu se za što brže priključenje Balkana, odnosno Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji – objašnjava ovaj istoričar i spoljno-politički analitičar.

Ono što je sigurno, dodaje Adamović, Varheljiju ne predstoji ni malo lak zadatak, s obzirom da je EU „podeljena“ kada je reč o unutrašnjoj reformi i proširenju, ali i suočena sa pitanjem – da li taj proces treba da ide odvojeno ili paralelno.

Orbanizacija Evrope

Mađarski predstavnik se proteklih 25 godina bavi politikom Unije u Evropskoj komisiji i u raznim ministarstvima, a takođe je radio i na pristupanju Mađarske EU, a s druge strane, lojalan je Orbanu i njegovoj vladi. I to je ono što mu je s početka usporilo prolaz u Evropskom parlamentu.

– Neću biti vezan, niti pod uticajem bilo koje izjave ili pozicije bilo kog premijera bilo koje zemlje ili bilo kog predstavnika bilo koje vlade – istakao je Varhelji u odgovorima na dodatna pitanja poslanika odbora.

Varhelji je studirao evropsko pravo u Danskoj, a stekao je i diplomu prava na Univerzitetu u Segedinu. Od 1995. godine je u javnim službama, najpre kao pripravnik u Ministarstvu industrije i trgovine, i to u Kancelariji za evropske poslove. Ubrzo posle toga postaje odgovoran za koordinaciju i usklađivanje sa EU.

U Brisel prvi put odlazi 2001. godine i to dve godine pre nego što se Mađarska priključila EU, kada je postavljen za pravnog savetnika mađarske misije u EU. Tri godine bio je šef pravne službe stalnog predstavništva Mađarske pri EU, nakon čega se vraća u Budimpeštu, vodeći odsek za pravo EU u Ministarstvu pravde.

Ipak, 2008. godine je ponovo poslat u Brisel, gde je radio u Evropskoj komisiji, pa se ponovo nakratko vraća u Mađarsku, da bi 2015. godine bio postavljen za prvog čoveka u mađarskoj kancelariji u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here