EPA-EFE
Viktor Orban na samitu NATO

Mađarski premijer Viktor Orban izvestio je o svojoj poseti Rusiji predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i lidere zemalja Evropske unije, kao i o povećanju šansi za primirje u Ukrajini i početku mirovnih pregovora, piše nemačka agencija dpa, pozivajući se na Orbanov izveštaj.

“Mađarski premijer je u svom pismu poručio evropskim kolegama da je, sudeći po njegovim razgovorima sa (predsednikom Rusije Vladimirom) Putinom, sada prava šansa za primirje i početak mirovnih pregovora”, navodi dpa šta piše u dokumentu koji je datiran na 5. jul.

Orban je pozvao EU da preuzme inicijativu u promovisanju primirja u Ukrajini.

“Političko rukovodstvo SAD je ograničeno zbog tekuće izborne kampanje”, rekao je mađarski premijer.

Samu posetu Rusiji, koja je izazvala kritike mnogih predstavnika EU, Orban je objasnio negativnim posledicama oružanog sukoba u Ukrajini po evropsku ekonomiju.

“Negativne ekonomske posledice rata prilično opterećuju svakodnevicu naših građana i konkurentnost EU”, navodi se u Orbanovom pismu.

Orban i njegova delegacija stigli su u Moskvu 5. jula i sastali se sa Putinom. Orban je posetu Moskvi nazvao narednom etapom mirovne misije, čija je prva etapa bila putovanje u Kijev 2. jula. Mađarski premijer je rekao da uskoro namerava da održi nekoliko “slično neočekivanih” sastanaka.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto savetovao je evropske političare da “vežu pojaseve” za naredne Orbanove korake u okviru “mirovne misije”. Orban je posle Moskve posetio Peking, gde se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Iz Kine je otišao u Vašington.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here