EPA-EFE
Viktor Orban

U danu kada je održana konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) u nju je ušao sa skoro dvostruko više poslanika, nakon izborne pobede koju su u toj stranci okarakterisali kao istorijsku.

SVM, sestrinska stranka Fidesa (Fidesz) mađarskog premijera Viktora Orbana, postala je treća po jačini stranka u Vojvodini – autonomnoj pokrajini na severu Srbije, koja se graniči sa Mađarskom.

-Ovo je najbolji rezultat SVM u protekle tri decenije – ocenio je Balint Pastor, visoki funkcioner te stranke u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U izbornoj noći, 21. juna, lider SVM Ištvan Pastor izjavio je na konferenciji za novinare da je njegova stranka “pobednik današnjih izbora”. Na nivou države, rekao je, SVM će imati onoliko poslanika koliko ih nije imao u poslednjih 27 godina.

-Ne sećam se da je Savez vojvođanskih Mađara na lokalnim izborima dobio ovoliko glasova – rekao je Ištvan Pastor na konferenciji, nabrajajući vojvođanske opštine u kojima je njegova stranka pobedila.

Ištvan Pastor, koji je u prethodnom sazivu Skupštine Vojvodine vodio tu instituciju, je na konstitutivnoj sednici Skupštine Vojvodine 31. jula izabran da opet bude na čelu pokrajinskog parlamenta.

Skoro svi Mađari u Srbiji imaju dvojno državljanstvo

Mađarska zajednica je najbrojnija manjinska zajednica u Srbiji. Njeni pripadnici čine oko 3,5 odsto ukupnog stanovništva.

SVM za svoj uticaj može itekako da zahvali mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Najjača mađarska stranka uz podršku zvanične Budimpešte je u proteklim godinama značajne napore uložila u sopstveno pozicioniranje na srpskoj političkoj sceni.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana je pokrenula nekoliko privrednih programa u Vojvodini, pa čak i u centralnom delu Srbije, upravo u saradnji sa SVM, odnosno kroz fondaciju koju ta stranka vodi.

O bliskosti dve stranke govori i činjenica da je SVM pred prošlogodišnje izbore za evropski parlament u Srbiji vodila kampanju glasanja za Orbanov Fides. Pravo glasa su imali svi koji žive u Srbiji, a imaju mađarsko državljanstvo i registrovali su se za glasanje. Gotovo svi Mađari u Srbiji imaju dvojno državljanstvo.

SVM i Fides spaja i mađarski političar iz Vojvodine, Andor Deli, koji je evroparlamentarac iz redova Fidesa, ali je takođe i član SVM.

“Politika stranke nije formirana po zahtevu Mađarske”

Balint Pastor za RSE, ipak, ističe da politika njegove stranke nije formirana po zahtevu Mađarske, već naprotiv, kako je rekao, zvanična Budimpešta podržava ideje SVM.

-Nismo mi stranka koja realizuje zamisli mađarske Vlade u vezi sa ekonomskom politikom i podrškom malim i srednjim preduzećima, ugostiteljima, poljoprivredi, već je proces išao obrnutom putanjom. Stručnjaci SVM su izradili program razvoja naše zajednice u Vojvodini i taj program je predstavljen i premijeru Orbanu koji je stao iza tog programa – naveo je on i dodao da je “ovaj program svakako dobar ne samo mađarskoj zajednici već čitavoj Srbiji.”

Da je dobar celoj Srbiji misli i lider vladajuće stranke Srpske napredne i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji država bliske odnose sa mađarskim premijerom, za koga kaže da je “iskreni prijatelj Srbije”.

Orban je bio prvi lider zemlje članice EU koji je čestitao Vučiću na izbornoj pobedi.

5 COMMENTS

  1. Kako bi bilo, kad bi se svima sa dvojnim drzavljanstvom, jednostavno oduzelo prvo drzavljanstvo – pasose, naravno, ponistiti. Onda mogu poceti sa ratom, pa ako ga dobiju, dobiju. Ili, ako ga izgube – imaju madjarske pasose i mogu da putuju. Ni u kom slucaju im se ne sme ponovo dati proigrano drzavljanstvo.

  2. Па они су и у Врању освојили највише гласова како не би у војводини…

  3. Ja sam Srbin iz Srema i cestitam Madjarima na uspehu… Kad god su Srbi i Madjari bili u saveznistvu Hriscanska Evropa bila je sigurna, odbranjena… Od Janosa Hunjadija (Sibinjnin Janka) Pa kroz vekove…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here