EPA-EFE/Julien Warnand
Viktor Orban

Ograničenja cena goriva, nekih osnovnih namirnica i energenata u Mađarskoj mogla bi da ostanu na snazi duže vreme ako rat u Ukrajini potraje, prouzrokujući visoke inflatorne pritiske, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, prenosi Rojters.

Orban je u izjavi za državni radio rekao da će bez tih ograničenja mađarska inflacija, koja je u maju dostigla 10,7 odsto, sigurno premašiti 15 ili 16 odsto.

Prema njegovim rečima, ograničenja cena u Mađarskoj mogla bi da ostanu na snazi duži period ako potraje rat u Ukrajini.

– Sve zavisi od rata. Ako postoji rat, onda postoji i ratna inflacija. Ako se govori o miru, onda ove mere možemo brzo da izmenimo – kazao je Orban.

On je dodao da bi embargo EU na uvoz ruskog gasa uništio evropsku privredu, koja se već bori sa rastućom inflacijom zbog povećanih cena energenata.

Suočena sa porastom inflacije, Orbanova vlada je sredinom novembra uvela ograničenje cena goriva, a u februaru i ograničenja cena nekoliko osnovnih prehrambenih proizvoda, a sve ove mere ističu u julu.

Ograničenja cena goriva nedavno su sužena na automobile sa mađarskim registarskim tablicama, što je izazvalo sukob sa EU, dok je mađarska energetska grupacija “MOL” pozvala na postepeno ukidanje te mere, navodi Rojters.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here