Orden za Dražu Mihailovića

0

 

Ima samo američko i francusko odlikovanje: Dragoljub Mihailović

 

 

Ta asocijacija je predlog za odlikovanje Mihailovića uputila Kancelariji za ordene predsednika Srbije.

U saopštenju se podseća da je Mihailović nosilac Ratnog krsta za ratne zasluge, koji mu je 1943. godine dodelio francuski general Šarl de Gol.

Mihailoviću je posthumno, 1944. godine, tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država Hari Truman dodelio Orden legije časti, zbog spasavanja 500 američkih avijatičara u mestu Pranjani, kod Čačka, navodi se u saopštenju Asocijacije.

 

Dragoljub Draža Mihailović je rođen 27. aprila 1893. godine u Ivanjici u Kraljevini Srbiji, a streljan je 17. jula 1946. godine u Beogradu, FNR Jugoslavija.

 

Bio je armijski general i načelnik štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini, kao i ministar vojske, vazduhoplovstva i mornarice Kraljevine Jugoslavije u vladi akademika Slobodana Jovanovića i vladi Božidara Purića, u Drugom svetskom ratu.

 

Tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata Mihailović je bio oficir Srpske vojske u Kraljevini Srbiji. Nakon Drugog svetskog rata nove komunističke vlasti su ga osudile na smrt i posle streljanja sahranile na tajnom mestu.

 

Trenutno se pred Okružnim sudom u Beogradu vodi postupak za njegovu rehabilitaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here