Lična arhiva
Jelena sa đacima na priredbi u Altdorfu

Jelena Mitrović, dugogodišnja profesorka Dopunske nastave na srpskom jeziku u Švajcarskoj, odlikovana je povodom Dana državnosti Republike Srbije za izuzetan rad, neizmeran trud i zalaganje. Karađorđevu zvezdu trećeg stepena Jeleni je na Sretenje uručio Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije. Ovo vredno priznanje je došlo kao kruna izuzetnog rada i zalaganja na svim poljima koje jedan patriota može da ostvari u stranoj zemlji.

Odlikovanje je zaslužila za izuzetan rad, neizmeran trud i svakodnevno veliko žrtvovanje za obrazovanje naše dece, za rad na humanitarnom polju, povezivanje srpske dijaspore u Švajcarskoj i naših institucija u Srbiji, za svako naučeno ćirilično slovo njenih učenika, za sve ono čime je obogatila generacije dece u dijaspori, a sve u cilju očuvanja srpskog jezika i naše bogate kulturne baštine.

Posle dodele odlikovanja u Beogradu Jelena Mitrović je bila vidno radosna.

– Šta bih mogla da kažem, veoma sam uzbuđena, radosna, obradovana ovako visokim odlikovanjem koje mi je uručio predsednik Vučić. Ovo je za mene veliko i značajno priznanje koje obavezuje. Koristim priliku da u “Vestima”, našem jedinom dijasporskom listu, koji čitam godinama, zahvalim od srca svima i poručim da Karađorđeva zvezda koju sam dobila pripada i mojoj porodici, prijateljima, svim đacima, mnogima koji su mi bili “vetar u leđa” i pomagali sve ove godine da istrajem i izdržim u minulim vremenima, koja su bila i lepa, ali i teška za mene i sve nas koji živimo i radimo u dijaspori – izjavila je Jelena za naš list.

Ona dodaje da će do kraja života pamtiti šta joj je predsednik Vučić poručio prilikom uručenja odlikovanja: “Nastavite kao i do sada, radite i dalje vredno, požtvovano i marljivo.”

Zasluženo priznanje: Jelena Mitrović i predsednik Vučić

Ostali smo uspravni

Jelena dodaje da život u stranoj zemlji često nije bio lak, da je u prethodnom periodu za naše ljude bilo mnogo turbulentnih dana.

– Naši zemljaci su znali i umeli da se izbore sa mnogim nedaćama i ostanu uspravni uz mnogo ljubavi prema otadžbini Srbiji i svemu onom što ih povezuje s njom.