Privatna arhiva
Petar Petković

Srpske heroine Kosova i Metohije, Anu Vuković, majku desetoro dece i Dragicu Gašić povratnicu u Đakovicu, posetio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković tokom dvodnevnog boravka na KiM. Ana Vuković je odlikovana Ordenom carice Milice mati Evgenije, uz blagoslov Svetog arhijerejskog sinoda i patrijarha srpskog Porfirija. Petković je 12-članoj porodici Vuković iz Žitkovca kod Zvečana, uručio ključeve nove kuće koju je započela Eparhija raško-prizrenska, a završila Kancelarija za KiM. Episkop Raško-prizrenski Teodosije je i osveštao njihov novi dom.

– Ana je primer požrtvovanosti i nesebičnosti. Došli smo u njihov topao dom ispunjen decom, ljubavlju, žagorom. Oni su najbogatiji. Imati decu, živeti u ljubavi, toliko doprineti Crkvi, narodu i državi pravo je bogatstvo – rekao je vladika i istakao da Ana treba da bude primer majkama.

Petar Petković je rekao da je ispunjeno obećanje dato porodici i najavio da će pomoć biti nastavljena i u budućnosti.

– Ana je dobila orden Eparhije za trud i ljubav, s obzirom na to da je rodila desetoro dece i postala simbol srpske majke – poručio je Petković i istakao da su Kancelarija za KiM i predsednik Aleksandar Vučić pomogli i da je izdvojeno skoro sedam miliona dinara da se kuća završi.

Delegacija Kancelarije za KiM je posetila i Dragicu Gašić koja se posle 22 godine vratila u svoj dom u Đakovici, a zbog stalnih napada ima policijsko obezbeđenje. Ona bi želela da se svi Đakovčani vrate.

– Da imam s kim da progovorim, da odem nekome u posetu, da dođu kod mene – poručila je ona.

Ukazala je da je i dalje policija ispred njenih vrata i noću i danju.

– Stvarno me čuvaju, nemam primedbe na njih. Otkako su oni ovde, prethodnih pet dana, prestali su da me napadaju. Kako će biti dalje ne znam, ali ću da ostanem u mom stanu – kazala je Dragica Gašić.

Vuksan Gojković, koji pomaže Dragici, našao je pre nekoliko dana svoj automobil sa izbušenim gumama i bez tablica. On kaže da ne smatra da je “nešto posebno” što pomaže Dragici.

– Svaki čovek koji bi bio u prilici kao ja isto bi uradio – kaže Gojković.

Petar Petković je obišao i Berkovo kod Kline i razgovarao sa meštanima o problemima. U Donjoj Gušterici posetio je domaćinstva Gorana Šubarića i Siniše Lazića, koja su pretrpela veliku materijalnu štetu tokom januarskih poplava. U selu Straža, u opštini Gnjilane, obišao je socijalno ugroženu šestočlanu porodicu Denić, kojoj je sredstvima Kancelarije sagrađena kuća, a u selu Gornje Kusce novoizgrađeni vrtić.

Raseljeni da se vrate kućama

Ambasada SAD u Prištini saopštila je preko Tvitera da žrtve zaslužuju pravdu i da raseljeni imaju pravo da se vrate svojim kućama. Ambasada je pozvala ministre i gradonačelnike da ostave politiku po strani i sarađuju da bi svim građanima osigurali mir i bezbednost, bez uznemiravanja i zastrašivanja. Incidenti, međutim, ne prestaju. U selu Dolac kod Kline napadnut je Ranko Bacić (67) na putu ka svom imanju. Prebačen je u bolnicu u Peći gde ga čuva policija. Planirao je inače da se vrati u rodno mesto.