Youtube/RTS Merila vremena - Zvanični kanal
Diana Budisavljević

Austrijska državna televizija ORF emitovala je u sredu uveče, povodom 80-te godišnjice nacističkog napada na Jugoslaviju i 130-og rođendana Diane Budisavljević, dokumentarni film “Spasilac dece i masovni ubica”, autora Zorana Dobrića, o hrvatskom fašizmu, nacističkom zločinu i ovoj hrabroj ženi, njenom podvigu.

Gledaoci u Austriji imali su priliku da čuju o akciji Diane Budisavljević, rođene Obekser, koja je bila jedna od najtežih, i po broju spasenih, i najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom svetskom ratu.

Većina Austrijanaca nije ni svesna da je jedna od njihovih sunarodnica spasila veliki broj srpske dece od sigurne smrti u ustaškim logorima i ovim filmom dobili su priliku da čuju o njenom herojskom činu.

U dokumentarnom filmu govori se o zločinima ustaške NDH, ustaškim koncentracionim logorima u kojima su ubijana i deca. Tako je logor Jasenovac, uz napomenu da su neki tvrdili da je bio radni logor, u filmu jasno okarakterisan logorom smrti.

Autor filma je snimio izjave više preživelih od ustaških zločina, kao što je Bosiljka Lončar, koja je imala 11 godina kada je dospela u logor Stara Gradiška, kao i Milan Počuča kojeg je, takođe, spasila Diana Budisavljević.

“Nemam osećaj da mi je Diana Budisavljević samo spasila život, već je ona za mene moja druga majka”, kaže Počuča u dokumentarnom filmu.

I Jelena Radojčić, koja je spasena od strane Diane Budisavljević, ispričala je svoje sećanje na odvajanje od majke.

“Diana je učinila veliki podvig. Šteta što tada nisam imala tu pamet, jer bih u suprotnom odmah pošla kod nje i zahvalila joj se na svemu”, rekla je ona.

Film govori o Diani, koja je rođena pre 130 godina u Insbruku, prikazuje njen život i njeno herojstvo. U filmu se podseća da je ona živela u Zagrebu kada je prvi put čula da u ustaškim logorima umiru deca.

Nakon pregovora sa ustaškim vlastima, ali i pojedinim nemačkim oficirima, ona je dobila mogućnost da izbavi srpsku decu iz logora. Na taj način, navodi film, spasila je najmanje 7.500 srpske dece od sigurne smrti.

“Diana Budisavljević je bila veoma hrabra žena, čija civilna hrabrost može i danas biti uzor”, smatra autor filma Dobrić.

U svom filmu on je prikazao i zločine austrijskog generala Vermahta Franca Bemea, koji je upućen u nacistički okupiranu Jugoslaviju, gde je bio odgovoran za masakre nad civilnim stanovništvom. Preko njega, Dobrić je u svom filmu podsetio na brojne masakre civila, kako u Kraljevu, tako i Kragujevcu, koje su , kako se naglađava, izvršili Austrijanci.

Dok je Beme 1947. u jednom od Nirnberških procesa bio optužen, i izvršio samoubistvo pre početka suđenja, Diana Budisavljević je posle Drugog svetskog rata gotovo pala u zaborav.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here