Privatna arhiva

Prošlog vikenda na Crkvenom imanju u sidnejskom Rosmoru, FK Orlovi Sidnej su proslavili klupsku slavu Svetog Nikolaja letnjeg, a ujedno i deset godina svog uspešnog postojanja.

Pre tačno deset godina, grupa fudbalskih entuzijasta osnovala je Orlove (FC Eagles). Te 2012. godine, Duško Dragaš, Dražen Kužet, Slobodan Skorupan, Damir Javor i Slavko Pupovac zasukali su rukave i stvorili srpski fudbalski klub za sve Srbe Sidneja, a i šire.

Pored pomenute petorke, vođenju kluba danas pomažu i Bojan Stegnjaić, Velimir Alavanja, Alen Pupovac i Miljan Pozder.

Pošto je klub zvanično registrovan 22. maja, na dan Svetog Nikolaja, ovaj svetac je postao i zaštitnik naših Orlova. Sveti Nikola letnji, kako je poznat u narodu, od osnivanja je klupska slava Orlova.

Ove godine ukazala se prilika i slobodan termin u jeku fudbalske sezone da se obeleži i slava i prvi veliki jubilej kluba.

U prošlu nedelju se u Rosmoru tim povodom okupilo 150 članova FK Orlovi Sidnej zajedno sa svojim prijateljima.

Pripreme su odvijale tokom celog dana, a lovački gulaš, pečenje ispod sača, sarme, pečenje sa ražnja, kolači i pite samo su neke od kulinarskih poslastica koje su našle na trpezi.

Veče je počelo blagoslovom protojereja Đure Đurđevića, koji je presekao slavski kolač i klubu čestitao deceniju postajanja. U svom obraćanju, starešina hrama Svetog Georgija u Kabramati poželeo je Orlovima mnogo sreće u sportskim nadmetanjima i u daljem radu.

Sergej Kozul

Od prvog dana sa zajednicom

Imperativ Orlova od prvog dana postojanja kluba bilo je druženje i učvršćivanje veza sa ostalim klubovima i organizacijama u zajednici.

Tako je ovom prilikom glumac i član pozorišta “Pilipenda” Sergej Kožul izašao u susret Orlovima i usred svojih priprema za predstojeću premijeru predstave “Poslednja stanica 2”, održao i više nego prigodan govor.

Kožul je podsetio sve prisutne na istoriju Orlova, govorio o počecima kluba i spomenuo velikodušne Srbe Sidneja koji su pomogli u tim prvim danima kada je bilo najpotrebnije.

Govorio je i sportskim uspesima Orlova, od kojih se izdvajaju – titula šampiona Premijer lige 2017. u konkurenciji rezervnih timova, kao i trofeji Pitera Milera i Superkupa u 2019. koje je ostvario prvi tim.

Poseban osvrt je napravljen na 2020, u kojoj su Orlovi osvojili gotovo sve što se osvojiti može u Premijer ligi Južnih distrikta. Tada su i prvi i rezervni tim bili prvaci, a klub je proglašen za najbolji u Distriktu.

Sergej Kožul je takođe preneo nadu svih iz kluba da će tekuća sezona moći da se nesmetano nastavi i da ništa neće sprečiti Orlove u njihovom novom šampionskom pohodu.

Veterani Srbije na okupu

Čuvari korena

Pored pečata kojeg su ostavili u sidnejskoj sportskoj zajednici, Sergej je napomenuo i značaj koji Orlovi imaju za celokupnu srpsku zajednicu.

– I sam sam član jedne srpske organizacije i sa moje strane mogu da se poistovetim sa svima koji čine ovaj klub i da ujedno pohvalim Orlove za njihovu ulogu u očuvanju naših korena i srpskog identiteta na ovim prostorima – zaključio je glumac Sergej Kožul, a njegove reči su pozdravljene gromoglasnim aplauzom svim prisutnih u Sali u Rosmoru.

Veselje je nastavljeno do duboko u noć, uz štimung koji je napravio muzički ansambl na čelu sa pevačicom Sonjom Dinamit. Ova više nego uspešna proslava je bila još jedna u nizu potvrda uspešnog rada sidnejskih Orlova i podstrek za nove fudbalske uspehe i nova druženja Orlova i njihovih prijatelja u narednim decenijama.

Pozdrav od veterana Krajine

Tokom večeri zvanicama se obratio i predsednik Orlova Duško Dragaš i izrazio svoju zahvalnost svim igračima i gostima, kao i navijačima i simpatizerima, koji su izuzetno pomagali Orlove proteklih godina.

Dragaš je svima u sali preneo i posebne pozdrave prijatelja kluba iz otadžbine, od strane Udruženja ratnih veterana Krajine .

Omladina na okupu

Sve generacije na okupu

Orlovi su iz godine u godine uspevali da okupe veliki fond igrača i regrutuju fudbalere svih uzrasta.

Proslava desetog rođendana kluba je replicirala ovu fudbalsku filozofiju i prošle nedelje u Rosmoru su se okupile gotove sve generacije – od omladinaca pa do starih fudbalskih vukova – kao što su veterani FK Srbija i FK Orlovi Sidnej i mnogi drugi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here