Tanjug

Reprezentacija Srbije otvorila je novo poglavlje 1. jula predvođena selektorom Ljubišom Tumbakovićem. Angažovanjem iskusnog stručnjaka na dve i po godine čelnici FS Srbije su najavili da imaju dugoročne planove, a ostaje da se vidi na koji će način novi selektor rekonstruisati uzdrmane “orlove” koji su u poslednjih 13 meseci doživeli debakl na Mondijalu i blamažu u Ukrajini (0:5), što je i koštalo posla Mladena Krstajića.

Svi od Tumbakovića očekuju da mu prvi potez bude povratak u tim Luke Milivojevića, Marka Grujića i Matije Nastasića. Pobunjeni igrači, koji su odbili da sarađuju sa Krstajićem, trebalo bi da dobiju novu šansu, ali bi, takođe, morali da se u potpunosti posvete timu, bez priča o tome da li im je mesto u prvih 11 ili ne. Tumbaković je poznat kao stručnjak koji ne dozvoljava nikakva individulna iskakanja i narušavanja discipline, a uz to nikad nije dozvoljavao nikakve pritiske i ucene, ni funkcionera niti menadžera.

Sigurno je da će Tumbaković razgovarati sa trojicom “otpisanih”, ali oni moraju da budu svesni da im poziv u reprezentaciju ne garantuje mesto startera, već da će morati da se prilagode radu, sistemu i taktici ukoliko žele da ponovo budu deo tima.U odnosu na gotovo sve prethodne selektore od osamostaljivanja Srbije, izvesno je da će “orlovi” pod vođstvom Tumbakovića biti mnogo ofanzivniji i atraktivniji za gledanje, što opet ne znači da će srljati u napad “kao muve bez glave”, naprotiv.

Da se ne libi da napadne i jače ekipe Tumbaković je dokazao baš u beogradskom meču u okviru Lige nacija, kad je vodio reprezentaciju Crne Gore protiv Srbije, kad je na poluvremenu promenio taktiku, zaigrao ofanzivno. Crnogorci su postigli gol i malo je nedostajalo da čak dođe i do izjednačenja. Imajući u vidu da Srbija ima višestruko veći napadački potencijal od “sokolova”, nema sumnje da će Tumbaković umeti da iskoristi na najbolji način Tadića, Ljajića, Mitrovića i Jovića.

Sa mnogo slabijom od Srbije, Crnom Gorom je uspeo da pobedi usred Danske u kvalifikacijama za Mondijal u Rusiji, što je najava da se pod njegovim vođstvom “orlovi” neće samo braniti ni na najtežim gostovanjima, kakav je slučaj bio u Lisabonu protiv Portugala u martu kad pukom srećom Marko Dmitrović nije izvadio iz mreže više od jedne lopte. Kad smo već kod Dmitrovića, iako je ostavio solidan utisak između stativa kao naslednik Vladimira Stojkovića, nije mu garantovano da će braniti i kod Tumbakovića, ne bi bilo iznenađenje ako prednost među stativama dobije Predrag Rajković, “zlatni orlić” sa Novog Zelanda.

Za kraj smo ostavili baš “zlatne orliće”, jer deluje da je Krstajić prenaglio kad je posle debakla na Mondijalu u Rusiji precrtao nekoliko najiskusnijih i bacio u vatru brojne mlade igrače. Pojedinci su izgoreli u prevelikoj želji, a upravo će tome posebnu pažnju pokloniti Tumbaković i verujemo da će ekipu podmlađivati mnogo postepenije nego njegov prethodnik.

Atmosfera može da bude presudna

Govorio je Tumbaković na zvaničnoj promociji da će kao selektor pokušati da vrati u ekipu i na tribine “patriotsku atmosferu” i pogodio je u centar. Reprezentacija Srbije odavno nema adekvatnu podršku sa tribina, stadioni su poluprazni kad igraju “orlovi”, a uz to su i dalje velike podele na navijače Zvezde i Partizana. Navijači su poslednji put bili “pravi navijači” u vreme kad je selektor bio Radomir Antić, i upravo takvu atmosferu želi Tumbaković, jer je svestan da bi to bilo od ogromne pomoći i njemu i ekipi.

Enigma SMS

Sergej Milinković-Savić je najveća enigma reprezentacije Srbije. Slavoljub Muslin je posle plasmana na Mondijal dobio otkaz, između ostalog i zbog toga što “nije dovoljno koristio Sergeja”, ali vezista Lacija kod Mladena Krstajića nije iskoristio šansu i nije se nametnuo kao standardni prvotimac. Igrao je i odmah iza špiceva, i kao zadnji vezni, ali deluje da teško mogu da se u tim ukomponuju i Sergej, i Tadić, i Ljajić. Naredne akcije i utakmice reprezentacije pokazaće kako će se Tumbaković postaviti prema ovom “problemu”.

Problem i desni bek

U poslednje dve godine jedna od najproblematičnijih pozicija u timu “orlova” je mesto desnog beka. Iskusni Antonio Rukavina je godinama bio odlično rešenje, ali sad ima punih 35 leta, blizu je kraja karijere, a uz to ne pruža više partije kao pre. Gotovo nestvarno deluje činjenica da je Srbija deficitarna na poziciji uz desnu aut-liniju, ali surova je istina da je trenutno manjak kvalitetnih desnih bekova. Filip Stojković je zbog decenijske nedodirljivosti Branislava Ivanovića odlučio da prihvati poziv Crne Gore, a deluje da ni Nemanja Miletić ni Milan Gajić nemaju kapacitet da igraju na visokom nivou kakav zahteva reprezentacija.

Postoji mogućnost selidbe Nikole Milenkovića na poziciju desnog beka, koju je često pokrivao u Fiorentini, ali se onda “otvara rupa” u centru odbrane, a nije tajna da su poslednjih nekoliko godina štoperske pozicije takođe među najproblematičnijim u timu “orlova”.

Na spisku 20 poznatih imena

Nema sumnje da bi, u zavisnosti od zdravlja i forme tokom avgusta, na Tumbakovićem spisku za septembarske mečeve protiv Portugala i Luksemburga moglo da se nađe 20 dobro poznatih imena. Nedostaje samo Miloš Veljković, štoper Verdera, koji je operisao prst i najverovatnije neće biti spreman za start sezone.

GOLMANI

Marko Dmitrović (Eibar)

Predrag Rajković (Rems)

ODBRANA

Antonio Rukavina (Astana)

Nemanja Miletić (Partizan)

Uroš Spajić (Krasnodar)

Matija Nastasić (Šalke)

Nikola Milenković (Fiorentina)

Aleksandar Kolarov (Roma)

VEZNI RED

Nemanja Matić (Mančester Junajted)

Luka Milivojević (Kristal Palas)

Marko Grujić (Herta)

Nemanja Maksimović (Hetafe)

Adem Ljajić (Bešiktaš)

Sergej Milinković-Savić (Lacio)

Filip Kostić (Ajntraht)

Mijat Gaćinović (Ajntraht)

Dušan Tadić (Ajaks)

NAPAD

Aleksandar Mitrović (Fulam)

Aleksandar Prijović (Al Itihad)

Luka Jović (Real Madrid)