R. Erceg
Kapiten Rej Miler delio lutriju

U velikoj sali Centra u Bonirigu, naš najveći sportski klub u Australiji održao je predsezonski banket. Beli Orlovi koji će ove godine proslaviti 52. rođendan uistinu su ponos srpske zajednice i već više od pola veka okupljaju Srbe u zapadnom Sidneju. Imajući u vidu veličinu nasleđa koje im je dato na poverenje od strane zajednice, mlada uprava Boniriga na čelu s predsednikom Nikolom Jugovićem iz godine u godinu trudi se da ova manifestacija, kao i ceo klub i takmičarska ekipa, dobije novu i bolju dimenziju i da ponudi nešto novo.

Sala u Bonirigu bila je ispunjena sponzorima i prijateljima kluba, a banketu su prisustvovali i predstavnici drugih klubova i lokalnih organizacija. Specijalni gost, kao i prethodnih godina bio je Miloš Ninković. As prvaka Australije Sidneja ne samo da je uveličao svečanost, već je dodelio i nagrade na lutriji održanoj tokom banketa.

I pored velikog entuzijazma i truda uprave, stari problemi su evidentni i na terenu i oko njega. Tako je bilo i na banketu, kojem je prisustvovao manji broj gostiju nego ranijih godina. Evidentno, srpska zajednica prolazi kroz različite faze svoje asimilacije i prilagođavanja australijskom društvu, što u određenoj meri ima uticaja i na stagniranje naših klubova i organizacija.

Svestan ovih činjenica je i predsednik Orlova Nikola Jugović.

– Veoma mi je žao što primećujem da iz godine u godinu vidim sve manje stolova na ovom banketu. Ne žalim što ćemo zbog toga prikupiti manje finansijskih sredstava za klub, već zato što se kao zajednica okrećemo od onoga što bi trebalo da nas spaja. Ne mislim pritom samo na Bele orlove, već i na Sportski klub Bonirig, kao i naše ostale klubove, crkve i organizacije – istakao je Jugović.

Ove jake reči predsednika svakako mogu da se odnose na bilo koji drugi klub u dijaspori, jer naše organizacije i udruženja van Srbije imaju jedinstvenu ulogu – čuvanje identiteta, tradicije i kulture.

– Svaka cigla ovde ugrađena je znojem, mukom i odricanjem naših prethodnika. Svaki kamen stavljen je rukom nečijeg dede, strica, ujaka, teče ili kuma. Svaki ručak spremljen tim radnicima spremila je nečija baka, tetka, ujna strina i kuma. Zato bih iskoristio ovu priliku da apelujem na sve vas ovde prisutne, kao i na one koji su napustili ovaj klub, da nam se pridruže i pomognu u vođenju kluba, da se svi vrate i ojačaju ovo naše ognjište i da ono bude uzor svima drugima – poručio je Jugović.

Predsednik Orlova govorio je i o takmičarskim ambicijama prvog tima i jasno istakao da je klupski cilj promocija u Prvu Premijer lgu Novog Južnog Velsa (NPL 1), gde Bonirig kvalitetom i tradicijom i pripada. On je posebno naglasio da je od ove godine Fudbalska federacija NSW konačno promenila pravilnik, pa će će se za plasman u viši rang računati samo učinak prvog tima na kraju ligaškog dela prvenstva, a ne zbirni bodovi seniora i mlađih selekcija.

Nikola je obavestio prisutne da je trener prvog tima Vejn O’Saliven pristao da vodi Orlove i naredne sezone u 2021. godini. Takođe, Draganu Pupovcu je dato poverenje da obavlja funkciju sportskog direktora (Head of football) zajedno sa pomoćnicima.

U svom kratkom izlaganju i trener Vejn O’Saliven je naglasio da je njegov utisak da su Orlovi klub baziran na zajednici i da se ta spona oseća na svakom koraku.

Gostima se obratio i prota Đuro Đurđević, koji je pored uobičajenih lepih želja za predstojeću sezonu, sažeto poručio da ćemo najviše pomoći – ako ne odmažemo. Sam protojerej Đurđević je duboko vezan s Orlovima i kao što je sam rekao možda je jedini sveštenik na ovim prostorima koji već godinama s klupskog balkona u znak podrške gleda Bonirigove utakmice na domaćem terenu.

Bilo bi zaista i lepo i dobro da njegov primer slede i mnogi drugi ljubitelji fudbala u srpskoj zajednici Sidneja. Fudbalerima će biti potreban vetar u leđa sa tribina, jer su kvalitet već pokazali u drugoj polovini prethodne sezone kada ih je od osvajanja pehara delilo vrlo malo. Sada je vreme da se Orlovi vrate gde im je i mesto, u elitno fudbalsko društvo Novog Južnog Velsa i cela zajednica, bez podela i izgovora, trebalo bi da stane iza najvrednijeg srpskog sportskog dragulja u Australiji.

Aljoša Vranković kupio uramljeni retro dres Boniriga

Rob Šehejdi uveseljavao goste

Zvanični program na banketu maestralno je vodio komičar Rob Šehejdi, poznati glumac, komičar i scenarista. Duhoviti voditelj, koji se proslavio ulogama u TV serijama “Pizza” i “Housos”, lako se prilagodio na novi teren i sjajnim doskočicama zabavljao goste. Kroz svoje skečeve nije ostao nikome “dužan” – opleo je po svim etničkim zajednicama, što je izazvalo salve aplauza i smeha u sali. Posebno autentičan segment bio je kad je pozvao nekoliko igrača prvog tima Orlova i nekoliko gostiju da na licu mestu demonstriraju plesno umeće. Na osnovu najgromoglasnijeg aplauza publike – glavnog parametra za ovo revijalno takmičenje – “pobednik” je bio Milan Drača.

Fudbaleri delili srećke

Upečatljiv deo banketa bio je trenutak kad se kapiten Rej Miler sa Brejdijem Smitom i ostalim prvotimcima prošetao od stola do stola i prodavao srećke za lutriju. Interakcija kakva se retko viđa između gostiju i igrača naišla je na veliko odobravanje svih prisutnih. Bila je to retka šansa da se navijači sretnu s prvotimcima koje obično gledaju samo na zelenom terenu.

Treba istaći i da je Milan Marinović sa suprugom Nadom višestruki pobednik lutrije, jer su osvojili dve glavne nagrade.

Vrankoviću retro dres

Na aukciji dresova, Aljoša Vranković je kupio uramljeni retro dres Boniriga s natpisom 1968, što je godina kada je klub osnovan. Inače, dobitnici lutrije Marinovići i Vrankovići su dugogodišnji prijatelji kluba i reklo bi se da su nagrade otišle u prave ruke.

Zahvalnost sponzorima

Predsednik Jugović se zahvalio novim glavnim sponzorima LaHood Funerals i VEK Tools, kao i sponzorima od prošle sezone Novatex i Minecrete. On je takođe izrazio zahvalnost Sportskom klubu Bonirig i predsedniku Nebojši Bogićeviću, kao i FK Bonirig i njihovom predsedniku Radenku Šućuru i upravi. Nisu izostale zahvalnice na podršci Hramu Sv. Đorđa u Kabramati i proti Đuri Đurđeviću. Zahvalnice su dobili i crkva Sv. Luke u Liverpulu , Lovačko društvo “Zastava” i SK Liverpul.

Predstavnici crkve Sveti Luka iz Liverpula

Promocija tima

Na kraju večeri predstavljeni su igrači prvog tima Belih orlova, a organizovana je i aukcija dresova poznatih fudbalera na kojoj su prikupljena sredstva za klub. Za muzički program pobrinuo se violinistički duo “Nat and Tat” , koju je prijatnom muzikom dao posebnu notu događaju. Na kraju zvaničnog programa usledilo je narodno veselje koje je vodio pevač i klavijaturista Goran Zarić.

Trofeji govore

Beli orlovi su kroz sportske uspehe za više od pola veka postojanja ostavili veliki trag i trajno nasleđe australijskoj i srpskoj fudbalskoj zajednici. Klub je što pod starim imenom Avala, što pod sadašnjim, šest puta osvojio Premijer ligu Novog Južnog Velsa, kao i četiri titule u velikim finalima ovog takmičenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here