Alex Petković
Igrači i članovi uprave Belih orlova iz Kanbere

Beli orlovi iz Kanbere na najlepši mogući način stavili su tačku na takmičarsku 2020. godinu. Iz sezone koju je “nagrizla“ pandemija korone ostaće da se pamte lepa iskustva i dobre stvari, a svečana prezentacija održana na imanju Manastira Sveti Sava – Novi Kalenić u Holu kraj Kanbere, svakako je nešto najbolje što se moglo zamisliti.

Uprkos kišnom i prohladnom danu, u velikoj svečanoj sali manastira okupilo se nešto više od 200 gostiju, koji su uživali u nezaboravnom druženju, mnogo smeha, pesme i dobrog raspoloženja.

– Svi smo presrećni kako je proslava protekla. Niko od nas nije očekivao da će se okupiti toliki broj ljudi, naših prijatelja, sponzora, poznanika i vernih navijača. Hvala svima koji su došli i uveličali ovaj za nas veoma značajan dan – kaže za “Vesti” sekretar Belih orlova Nikola Rajak, koji je na proslavi imao i specijalnu ulogu voditelja programa.

Blagajnik Dejan Petrović, predsednik Zoran Milenković i MVP Dzejkob Ajuel

Kruna svečanosti bila je dodela simboličnih nagrada svim igračima Orlova, koji su uprkos teškoj godini i iskušenjima koje su doneli pandemija i restrikcije, ostali na okupu i odigrali skraćenu sezonu.

Plasman na četvrto mesto i eliminacija u polufinalu plej-ofa nisu bili po meri nikome u klubu koji uvek gaji najveće ambicije, ali su svi svesni da su pomenuti, opravdani razlozi doprineli da se godina tako završi.

Tradicionalnu godišnju nagradu Belih orlova dobio je Džejkob Ajuel. Uvek nasmejanom momku afričkog porekla pripao je “Avramovićev štit” (Avramovic Shield), koji se dodeljuje MVP-ju sezone, što u slučaju Orlova nije “najkorisniji igrač” već – “najkorisnija osoba kluba” (Most valuable person).

– Takvu nagradu smo ustanovili želeći da svake godine odamo priznanje osobi koja je po nečemu obeležila sezonu. Za Džejkoba smo se odlučili jer je u svakom pogledu bio izuzetan. Nakon prošle godine u kojoj nije mnogo igrao, odlučio je da prestane s fudbalom, ali je na poziv i molbu predsednika Zorana Milenkovića da se vrati i pomogne nam u teškim trenucima, odlučio da promeni odluku. Prihvatio je poziv iako je na privatnom planu imao vrlo tešku godinu. Vratio se i pomogao timu, ne samo igrački, već i svojom vedrinom, osmehom koji nikada ne skida s lica i spremnošću da se svima uvek nađe pri ruci – objasnio je Rajak.

Veliki broj gostiju okupio se na proslavi

Beli orlovi su izrazili i veliku zahvalnost folklornim društvima “Sveti Sava” i “Kanbera”, koji su se odazvali pozivu i spletom tradicionalnih igara uveličali proslavu i još više podigli raspoloženje svih gostiju.

Aplauze za besprekorne nastupe na bini dobili su najpre najmlađi folkloraši, zatim i oni nešto stariji, a na kraju i odrasla grupa Srpskog folklornog društva Kanbera, koja je proteklih godina uz Orlove postala jedan od simbola naše zajednice u glavnom gradu Australije.

Poziv imenjacima iz Vulongonga

Uprava kluba je otkrila nameru da početkom iduće godine upriliči novo okupljanje, povodom početka nove sezone, za kada se planira i prijateljska utakmica sa imenjacima iz Vulongonga, ekipom Belih orlova iz Albion Parka.

Veliki i mali folkloraši iz Kanbere

– Ostvarili smo kontakt s ljudima iz Albion Parka i u narednom periodu razgovaraćemo o mogućnosti da početkom iduće godine odigramo prijateljsku utakmicu, upravo ovde, na terenu manastirskog imanja. Namera nam je da tom prilikom organizujemo i veliko druženje na kojem bi se okupili članovi zajednice iz dva grada – istakao je Nikola Rajak.

Za Čotrićev dres 3.000 dolara

Tokom svečanosti je održana lutrija s atraktivnim nagradama, kao i aukcija dresa Nikole Čotrića, poznatog srpskog ragbiste koji igra za NRL tim Kanbera Rejders. Najveću ponudu, vrednu 3.000 dolara, dao je Zoran Matijević, vlasnik firme “All States Towing”, inače jedan od glavnih sponzora i najvećih navijača Belih orlova.

Takođe, Zoran je poznat i kao verni navijač Rejdersa, pa ovakav suvenir jednostavno nije želeo da propusti. Kasnije su Zoranovi poslovni partneri, klupski blagajnik Orlova Dejan Petrović i njegov brat Bojan, ponudili da podele trošak na ravne časti i da dres koji su potpisali svi igrači Rejdersa ubuduće krasi prostorije zajedničke firme.

Čotricev dres na aukciji

Pripreme već od 30. novembra

Za Bele orlove neće biti dugog odmora, jer je već za mesec dana zakazano prvo okupljanje kojim će se označiti početak priprema za novu sezonu. Za 30. novembar predviđena su medicinska testiranja i objavljivanje plana rada pod komandom novog trenera Stiva Foršoa koji je nasledio Grema Plata.

U međuvremenu, uprava treba da završi administrativne obaveze oko prijave za takmičenje u novoj sezoni Druge Premijer lige ACT, u kojoj će, nadaju se svi u klubu, prvak konačno dobiti pravo da uđe u najviši rang takmičenja na tertiroiji glavnog grada, što u prethodne dve sezone nije bio slučaj.

Titula će svakako biti ambicija Orlova, koji očekuju da će posle novog trenera dovesti i značajna igračka pojačanja, kao i da će zadržati najveći deo postojećeg kadra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here