Pexels
Ilustracija

Ishrana je vrlo bitna za funkcionisanje celog organizma, zato je važno pažljivo birati namirnce.

Određena hrana može da pomogne u snižavanju holesterola i triglicerida, ali i da kontroliše krvni pritisak. To su namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, vlaknima, fitonutrijentima i antioksidansima. Za zdravlje srca, lekari preporučuju mediteransku ishranu.

Istraživanja su potvrdila da ishrana koja se bazira na povrću, ribi, žitaricama i malom unosu mlečnih masti može značajno da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

S druge strane tu su i namirnice koje nisu poželjne, prema mišljenju lekara. Ovu hranu treba izbaciti potpuno ili barem svesti na minimun kako bi rizik od bolesti srca bio minimalni:

1. Prerađeno meso

Ova hrana sadrži veliku količinu konzervanasa koji nepovoljno deluju na srce, ali i na ostale organe.

2. Kečap

Možda na to nikad niste pomislili, ali i kečap takođe sadrži puno soli i treba pripaziti na unos ako imate problema sa srcem.

3. So

Ovaj začin mnogi koriste u značajno većim količinama od preporučenih, a to znatno narušava zdravlje. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije odrasli ne bi smeli da konzumiraju više od 2300 mg natrijuma na dan, što je otprilike jedna kašičica soli.

4. Žitarice pune šećera

Čitajte šta piše na deklaraciji jer žitarice vrlo često sadrže veliku količinu šećera, a to nikako nije dobro za zdravlje.

5. Pohovana i pržena hrana

Hrana pržena u ulju nikako nije dobar izbor ukoliko želite da se osećate dobro i rizik od kardiovaskularnih bolesti svedete na minimum.

6. Beli hleb i pirinač

Mnogo bolji izbor je onaj hleb napravljen od celih žitarca, kao i integralni pirinač.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here