Pexels

Uprkos onome čemu nas uče američki “chic” filmovi, koketirati ne znači treptati okicama i smejati se svakoj njegovoj (makar i glupoj) šali. Kako ističe autorka knjige “The Love Fix” i stručnjak za odnose, psihološkinja dr Tari Filds, koketiranje ne bi trebalo da bude komplikovano, a jedina je poenta u tome da osobi date do znanja da vas zanima, umesto da pokušavate da se vi njoj svidite.

Dr Filds tako preporučuje da to sebi ponavljate: “Želim da zna da me zanima”, pre nego što se nađete s njim/njom, pa čak i pre nego što samo pošaljete SMS.

– To će vam pomoći da se rešite eventualnog pritiska zbog neizvesne situacije i olakšati vam da budete “svoji” – objašnjava Filds i kaže da čak i ako u sebi mislite “da li se smejem previše?” ili “da li imam hramu na zubima?”, ako sledite njenih osam saveta, na vama se neće videti ni nervoza ni nesigurnost.

1. Zaboravite na kikotanje

Zaboravite sve što savetuju samoprozvani stručnjaci poput zabacivanja glave unazad ili kikotanje. Umesto toga, pokušajte da budete što je više moguće autentični i razgovarajte onako kako biste prirodno razgovarali s nekim prijateljem – samo tako će on/ona moći zaista da vas upozna. A ako ne “kliknete”, opet dobro, naprosto možda niste jedno za drugo.

2. Uspostavite kontakt očima

To je jednostavna tehnika, ali je jedna od najvažnijih. Gledanje nekoga u oči odličan je način da mu date do znanja da vas ne zanima samo on/ona, već i ono što govori. Ipak, ne preterujte u tome.

– Prema istraživanju koje je 2012. sproveo Univerzitet u Mičigenu, možete slediti tzv. “50/70” pravilo koje kaže da tokom razgovora morate da držite kontakt očima 50 posto vremena dok govorite i 70 posto dok slušate. Između toga možete da otpijete gutljaj pića ili razgledate malo po prostoriji – ističe Filds.

3. Budite opušteni

Bez obzira da li ste se s nekim našli uživo ili pričate preko video poziva, ako se dogodi nešto neprijatno, pokušajte da se ne obazirete previše.

– Ako npr. prospete malo vina po sebi, pokušajte da se našalite sa situacijom. Recite npr. “rako mi i treba kad se sređujem za tebe” – savetuje Filds i kaže da ne znate kakva je osoba nasuprot vas, te da nema razloga da se zbog toga uzrujavate. A postoji velika šansa da je i on/ona ponekad smotan/a.

4. Delite komplimente

Čak i ako ste malo nervozni dok govorite nekom da vam se sviđa kako “frče” s nosom, ceniće vaše ljubazne reči i iskrenost.

5. Iskoristite okolinu

– Jedna od prednosti porasta sve češće upotrebe “online dating” aplikacija je ta što na neki način možete biti i otvoreniji nego što biste bili uživo – kaže Filds.

Verovatno ćete oboje steći utisak kako izgleda dom ovog drugog pa to i iskoristite; ako npr. vidite da iza njega prolazi pas, iskoristite to za flert i dogovaranje sledećeg sastanka, možda zajedničku šetnju sa psima.

6. Postavljajte pitanja

Isto kao s korišćenjem okoline – bilo da se nalazite u baru ili se upoznajete putem video četa, pratite sve što je u vezi sa njim ili njom i postavljajte pitanja. Ako ste primetili npr. da svaki put ima istu narukvicu, pitajte zašto mu je posebna ili šta mu znači slika na zidu u sobi.

7. Našalite se

Unesite ležernost u vašu interakciju, na taj način ćete proceniti kakav smisao za humor ima, ali i pokazati da ste i sami prijatan sagovornik.

– I uvek budite “svoji” jer ako tražite vezu, tražite nekog ko će vas voleti zbog vas samih – kaže Filds.

8. Ne zaboravite na osmeh

Osmehom pokazujemo toplinu, a studija iz neuropsihologije kaže da nasmešeno lice može u mozgu da aktivira deo koji je aktivan kad smo nagrađeni za neko dobro delo. Osim toga, kad se nasmejete, dobro ćete se osećati, kao i onaj kome je osmeh bio upućen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here