Unsplash
Ilustracija

Modni portali, video kanali i društvene mreže preplavljeni su brzim “bjuti” trikovima. Oni obećavaju čudotvorno uklanjanje nepravilnosti sa lica i postizanje savršenog izgleda. Čak i kada vam se čini da metode stvarno deluju, razmislite dva puta pre nego što ih usvojite.

Negujte se tako da nikada svojom rukom ne dovedete lice u problem. Evo šta nikako ne bi trebalo da stavite na lice, čak i ako influenseri poručuju suprotno.

Akne koje nastaju na bradi vas upozoravaju na grešku

Akne koje nastaju na bradi su prvi pokazatelj da je negde došlo do greške u koracima. Od celog lica brada prva odreaguje pojavom akni, potkožnih bubuljica. Na njih nećete morati da čekate duže od 24 sata. Na primer, prespavali ste kod drugarice, zaboravili ste svoju kremu za lice pa ste pozajmili njenu. Već sledećeg dana imaćete “corpus delicti”.

Ukoliko istrajete u pogrešnim izborima sa brade se akne, crvenilo i loše opšte stanje kože šire duž čitave T-zone. Već nakon nekoliko dana primećujete da je vaše celo lice u problemu.

Izbor preparata za negu lica je ozbiljan zadatak. Ukolio ste ga dobro obavili utabali ste odličnu stazu do besprekornog tena, prevencije starenja i blistavog izgleda.

Uvek birajte samo proizvode namenjene vašem tipu lica. Odustanite, većina to već radi, od preparata koji sadrže hemikalije, veštačke mirise i parabene. Negujte se prirodnim formulama na biljnoj bazi sa obiljem aktivnih materija.

A ovih osam stvari nemojte nikada stavljati na lice. Objašnjenje je u nastavku.

1. Lak za kosu

Možda ste negde na mreži videli savet da se lak za kosu može lepo upotrebiti za setovanje šminke. Nemojte ga nikada nanositi na lice jer sadrži lakove i alkohol. Ove materije će vam isušiti kožu i učiniti da vam lice izgleda dehidrirano i starije.

U sastavu nekih lakova se nalaze i repelenti, materije koje odbijaju insekte. Vrlo je izvesno da ćete od njih zaraditi iritaciju i bubuljice. Plus, ovo je nepraktičan fiksator šminke. Ukoliko ste se naprskali lakom za kosu zaboravite osmehe i druge mimičke pokrete jer će vam lak ispucati a vaše lice ostati u haosu.

2. Antiperspirant

Letnji je dan ili se spremate za događaj gde će biti puno đuskanja i gužve. Da, antiperspirant će čuvati vaš pazuh od znojenja. To ne znači da treba da ga nanesete na lice nadajući se da će sačuvati vašu šminku od topljenja.

Vaše lice mora da diše. Za to postoje važni razlozi. Nemojte sprečavati razmenu materija kože lica sa okolinom. Postoje bolji načini da se šminka učini postojanom u vreloj atmosferi. Obavestite se o njima.

3. Šampon – ne lečite njime bubuljice na licu

Izvesno vreme je vladala prava pomama za pranjem lica određenom vrstom šampona protiv peruti. Beauty influenseri su ga predstavljali kao čarobni lek protiv bubuljica.

Materije namenjene pranju kose i uklanjanju viška sebuma sa vlasi i vlasišta nisu iste kao one namenjene čišćenju lica. Šamponi su dizajnirani za potrebe higijene vlasi i kože glave. Oni su prejaki za nežnu kožu lica.

Ova greška bi vas mogla koštati suvoće i perutanja kože. Postoje prirodni tretmani namenjeni isključivo čišćenju lica protiv bubuljica. Oni su pravo rešenje za vas.

4. Serum za kosu

Serumi za lice su onaj dodatni korak u nezi kojim se fokusiramo na rešavanje određenog problema. Bilo da je reč o borama, umornoj koži bez sjaja, proširenim porama i slično.

To što neka vaša formula za kosu ima u nazivu reč serum ne znači da je možete staviti na lice.

Priroda i struktura kose i kože nisu isti pa ni mehanizam delovanja preparata ne može biti isti. Površinu kose pokrivamo različitim tipovima sastojaka koji dobro rade na kosi ali su ne samo beskorisni već i štetni, na primer, za tretman bora ili bubuljica. Plus, serumi za kosu uglavnom sadrže mirise koji iritiraju kožu lica.

5. Mleko za telo

Bilo bi super premazati se mlekom za telo i nega je gotova. Ovaj proizvod nikada ne treba staviti na lice. Obično su preteški i premasni za kožu ovog dela tela. Po pravilu će vam zapušiti pore koliko god da imate suvu kožu lica. Zapušene pore vode do bubuljica, akni i drugih ozbiljnih problema.

Preparati za lice moraju biti nekomedogeni i mnogo nežniji od mleka za telo. Na koži tela oni nadoknađuju izgubljenu vlagu i čuvaju kožu od isušivanja. Uglavnom ne ciljaju potrebe lica kao što je, na primer, anti age nega.

6. Kreme za stopala

Koliko smo daleko spremni da idemo zarad obećanja o lepšem izgledu govori i trend da se krema za stopala maže na lice. Čak i ako je to jedina krema koju imate ne stavljajte kremu za stopala na lice.

Osobe jako suve i ispucale kože su sklone da veruju da će jedan tako gust i jak proizvod koji popravlja ispucale pete biti kadar da izbalansira njihovo suvo lice.

Za pete je dobro da krema bude gusa, bogata i lepljiva. Formulisana je da neguje tvrde žuljeve, ispucale pete i slično. Zato često sadrži hemikalije za piling stopala u procentu koji nikada ne biste poželeli da stavite na lice.

7. Preparati za lice kojima je istekao rok trajanja

Najčešće pravimo grešku sa dekorativnom kozmetikom. Posebno osobe koje se malo i retko šminkaju znaju godinama da koriste isto rumenilo, puder i slično. Krema za lice za sunčanje koja vam je ostala od prošlog leta isto nije za upotrebu. Proverite, ima rok trajanja.

Kozmetika kojoj je prošao rok trajanja se osuši, konzistencija, boja i miris se promene. Komponente se po nekad odvoje.

Ovakav proizvod može biti i leglo bakterija koje vam mogu inficirati lice. Tečni preparati su posebno skloni kontaminaciji bakterijama. Uz to, u proizvodima koji dugo stoje načeti može doći i do neželjenih hemijskih reakcija. Bajat proizvod sada može biti hemijski jako štetan za vaše lice. Jednom u 6 meseci izvršite inventar svog nesesera. Bacite sve proizvode kojima je istekao rok trajanja.

8. Majonez

Najzad nešto jestivo i odmah mislimo potpuno bezbedno. Omiljeni prilog hamburgera i pljeskavica i nerazdvojni prijatelj ruske salate čest je sastojak recepata za domaće maske za kosu. Majonez hidrira kosu. Loša je ideja da ga stavite u masku za lice ili samostalno kada želite bolju hidrataciju.

Majonez je previše kiseo i previše okluzivan za kožu. To znači da će vam zapušiti pore i iritirati lice. Hidratacija kojoj ste težili će izostati. Čak i ako vam se učini da vam je lice mekše nakon maske od majoneza skupo ćete platiti taj pozitivan učinak, prenosi ddl.rs.

Svi znamo da se u dizel automobil ne sipa benzin i obrnuto. Ovo pravilo nikada ne kršimo. Zašto je onda tako teško držati se u nezi lica isključivo preparata namnenjenih upravo licu?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here