Oskar: ”The hurt locker” najbolji film

0

 

Bigelovoj je to bio drugi Oskar večeri, pošto je nagrađena i u konkurenciji za najbolju režiju, upravo za film ’’The hurt locker’’.

 

 

 

Zanimljivo je da je ona prva žena koja je dobila Oskara u konkurenciji režisera, kao i da je u direktnom duelu pobedila svog bivšeg muža Džejmsa Kamerona, koji je u istoj kategoriji bio nominovan za režiju blokbastera "Avatar".

 

Za najbolju režiju su takođe bili nominovani Kventin Tarantino (Inglourious bastards), Li Denijels (Precious) i Džejson Ritman (Up in the air).

Prvi put ove godine bilo je ukupno deset pretendenata na priznanje u ovoj kategoriji, među kojima blokbaster "Avatar" Džejmsa Kamerona i "Prokletnici" Kventina Tarantina.

Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Sandra Bulok za ostvarenje u drami "The blind Side". Zanimljivo je da je Sandri Bulok pripala i ovogodišnja Zlatna malina za najgoru žensku ulogu u protekloj godini za rolu u komediji "Sve o Stivu" (All about Steve).

 

Pored Bulokove, za najbolju žensku ulogu konkurisale su oskarovke Helen Miren (The last Station) i Meril Strip (Julie and Julia) kao i nova lica Keri Muligan (An Education) i Gaburi Sidibe (Precious).

 

 
Oskar za najbolju glavnu mušku ulogu pripao je Džefu Bridžisu za ulogu ostarelog kantri pevača u filmu "Crazy Heart". Ostali pretendenti bili su Džordž Kluni (Up in the air), Kolin Firt (A single man), Morgan Frimen (Invictus) i Džeremi Rener (The Hurt Locker).

 

Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Mo’Nik za ostvarenje u filmu "Precious", a u trci su bile i Penelope Kruz (Nine), Vera Farmiga (Up in the air), Megi Gilenhal (Crazy heart) i Ana Kendrik (Up in the air).

 

Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu pripao je Kristofu Valcu za ulogu u filmu ”Inglourious bastards". Za ovu nagradu nadmetali su se i Met Dejmon (Invictus), Vudi Harelson (The messenger), Kristofer Plamer (The last station) i Stenli Tuči (Lovely bones).

 

Nagradu za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja, dobio je argentinski film "El secreto de sus ojos", a u konkurenciji su bili izraelski "Ajami", francuski "Prorok", peruanski "Mleko tuge" i prošlogodišnji kanski pobednik i dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji film "Bela traka" Mihaela Hanekea.

 

Među ostalim priznanjima, za najbolji animirani film proglašen je "Up" (Do Neba) Pita Doktera i Boba Petersona, koji je bio nominovan i za najbolji film, a za priznanje u toj kategoriji nadmetali su se i "Koralina i tajanstveni svet", "Fantastični gospodin Foks", "Princeza i žabac" i "The Secret of Kells".

 

Ove godine izuzetno, gala svečanost je zakazana u martu kako bi bilo izbegnuto preklapanje termina sa Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru u Kanadi, koje su tokom prošlog meseca bile centralni TV događaj u Severnoj Americi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here