Oslobođen Srbin, Hrvati povukli optužnicu

0

Savo Štrbac

Borota je pušten na slobodu juče i odmah je otišao u Banjaluku gde je s porodicom izbegao u egzodusu Srba za vreme hrvatske vojne operacije "Oluja", avgusta 1995. godine, izjavio je Štrbac Tanjugu.

On je naveo da je Borotu uhapsila policija Republike Srbije 2. avgusta prošle godine na graničnom prelazu Rača, kada se zaputio na slavu rezervnih vojnih starešina iz Hrvatske i Krajine koji žive u Srbiji.

Hrvatske vlasti su za Borotom bile raspisale poternicu zbog krivičnog dela ratnog zločina pod optužbom da je 1991. podstrekivao srpskog vojnika da ubije jednog hrvatskog zarobljenog vojnika.

Na molbu grupe advokata iz Beograda koja zastupa optužene u ovom slučaju i srpskog tužilaštva za ratne zločine, Hrvatska je uputila zahtev da se u Srbiji šlušaju Borota i još dvojica saučesnika od kojih se jedan tereti da je pucao u hrvatskog vojnika.

Na osnovu njihovog iskaza, hrvatsko tužilaštvo je ustanovilo da nema elemenata za dalje krivično gonjenje Borote i protiv njega povuklo poternicu, pa je ekstradicioni postupak obustavljen, objasnio je Štrbac.

Borota je državljanih BiH, a pošto je uhapšen s druge strane granice, ima pravo da od države Srbije traži odšetu za vreme koje je nevin proveo u ekstradicionom zatvoru, s tim što ona može da bude naplaćena od Hrvatske po čijoj je poternici uhapšen.

Borota je jedan od 92 Srbina, koliko je dosad širom sveta uhapšeno po Interpolovim poternicama koje je raspisala Hrvatska i jedan od deset uhapšenih na području Srbije.

Protiv 14 uhapšenih, računajući i Borotu, postupak je u nedostatku dokaza obustavljen, rekao je Štrbac, podsetivši da je 6. aprila iz ekstradicionog pritvora u Londonu pušten Mile Bosnić pošto su hrvatske vlasti priznale grešku u identitetu.

Ovi slučajevi su potvrda da je neophodno preispitivanje optužnica protiv Srba koje su često podizane, pa i presude donošene u njihovoj odsutnosti, bez valjanih dokaza, smatra Štrbac.

"Grešaka je puno, optužnice su preširoko postavljene i mi stalno tražimo njihovu ozbiljnu i temeljitu reviziju i preispitivanje presuda", rekao je on i naveo da je pred hrvatskim pravosuđem trenutno optuženo, u fazi istrage ili osuđeno najmanje 1.700 Srba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here