EPA
Vjosa Osmani

Predsednica institucija u Prištini Vjosa Osmani izjavila je danas da je ponuđeni francusko-nemački predlog veoma važan i kritikovala EU što koristi nejasan jezik u ponuđenim rešenjima, zbog čega, kako tvrdi, strane tumače sporazum kako im odgovara.

Kako je rekla za austrijski portal “Profil”, treba biti veoma oprezan kada se radi o ovom predlogu, jer se u njemu govori o “samoupravi Srba”.

– Ako sednem sa tri advokata, dobiću najmanje 10 različitih mišljenja o tome šta to znači u praksi. EU voli da koristi nejasan jezik kako bi obe strane mogle da tumače sporazume kako im odgovara. Moramo da napustimo ovu strategiju, jer mi smo ti koji moramo da živimo sa posledicama – rekla je ona.

Osmani je dodala da nema mnogo nade da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pridržavati potpisanih sporazuma, kao i da sa Srbijom uvek mora dva puta da se pregovara.

Kako je rekla predsednik Srbije je potpisao mnoge ugovore, uključujući i period od kada je ona postala predsednica.

– Jedan je bio o registarskim tablicama u srpskim sredinama na severu. Jedan za priznavanje kosovskih ličnih karata na graničnim prelazima sa Srbijom i jedan za energetski sporazum. Vučić nije primenio nijedan od ovih sporazuma. Sa Srbijom uvek morate dva puta da pregovarate – prvo ih morate ubediti da potpišu, a onda da sprovedu ono što su potpisali. Ovo drugo je teže od prvog – rekla je ona.

Prema njenim rečima na Vučića se vrši veoma mali pritisak i da se to radi uprkos tome što Vučić nije nimalo prozapadan.

– Govorim o Vučiću, čija zemlja jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji. Vučiću koji otvara ‘humanitarne centre’ u Srbiji, koji de fakto služe ruskoj špijunaži. Vi govorite o srpsko-ruskom humanitarni centar u Nišu. Postoji sumnja da Rusija odatle špijunira Amerikance koji održavaju jednu od najvećih američkih baza u Evropi na Kosovu. Da budemo pošteni: nema ubedljivih dokaza za optužbu za špijunažu – rekla je ona.

3 COMMENTS

  1. Najvece Americke baze u Evropi? Naravno, iz tog je jasno zasto su Amerikanci kreirali kvazi drzavu koja je defakto deo Srbije!

  2. Osmani shvati već jednom da je OVK izgubio rat sa srpskim policajcima i da si ti samo saradnik okupatora južne srpske pokrajne Kosova i Metohije. Tvoja iluzija će trajati onoliko koliko traje i okupacija!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here