EPA-EFE/FILIP SINGER
Vjosa Osmani

Poslanica Samoopredeljenja i bivša savetnica Vjose Osmani tokom predsedavanja kosovskom skupštinom Jeta Statovci ceni rad aktuelne kosovska predsednica na objedinjavanju političkog faktora na Kosovu, prenosi Reporteri.

Statovci vidi Vjosu Osmani kao objedinjujuću ličnost o raznim temama, uključujući i izveštaj političkih subjekata.

– Podsećamo da je u okviru ovog procesa održano nekoliko sastanaka zajedno sa temama na kojima su konsultovani o raznim temama, uključujući i lokalne izbore, a Osmani je bila dovoljno otvorena da dobije mišljenje različitih političkih subjekata – ističe Statovci.

Prema njenim rečima, odnos predsednice Kosova i opozicije je veoma korektan, naglašavajući da Osmani ispunjava obaveze koje proizilaze iz kosovskog ustava.

Statovci posebno ceni angažovanje Osmani na polju spoljne politike, navodeći da je pojačan prisustvom u međunarodnoj areni.

– Smatramo da ima veoma korektan odnos sa svim uključenim političkim akterima, prenoseći svoje glavne agende i odgovornosti koje se odnose na spoljnu politiku, i vidimo da postoji pojačan intenzitet u međunarodnoj areni takođe u jačanje saveza koje imamo i širenje novih saveza prema različitim državama. Sve to ide u potpunom skladu sa koordinacijom lokalnih politika, uključujući sve političke aktere, a veoma korektno ispunjava i svoju ustavnu obavezu -kaže Statovci za Ekonomiju onlajn.

S druge strane, poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj smatra da je kosovska predsednica Vjosa Osmani zapravo „marioneta izvršne vlasti“ i da ne igra ustavnu ulogu čitavog političkog spektra.

– Mislim da Osmani ne igra ustavnu ulogu, objedinjavanje čitavog političkog spektra, kako većinskog tako i opozicionog, ali i uopšte građana. To nisam video u njenom odnosu i mislim da je više marioneta vlasti i vladajuće većine nego objedinjujuća figura – rekao je Ljekaj.

On je u prilog svoje tvrdnje pomenuo sastanke kosovske predsednice sa političkim partijama, za lokalne izbore, gde se, kako kaže, svrstala na stranu Samoopredeljenja.

– Kada je Samoopredeljenje predlagalo da se odlože lokalni izbori, predsednica se odmah stavila na njihovu stranu i nisam video objedinjujuću ulogu koju je morala da odigra – kaže Ljekaj.

Prema njegovim rečima, nezdrava saradnja predsednika sa političkim spektrom šteti imidžu Kosova i izaziva krize.

– Ovo šteti i imidžu Kosova i političkom spektru, jer kada imamo predsednika koji ne pokušava da razmišlja i da bude neutralna ličnost, već se negde naginje, onda to izaziva krizu i nevericu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here