EPA/Martin Divisek
Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Rejkjaviku, na Islandu koji predsedava Savetom Evrope, da nije ispravno povezivati proces prijema Kosova u članstvo Saveta Evrope i proces dijaloga Beograda i Prištine, već da ta dva procesa treba posmatrati kao odvojene.

“S obzirom da Island predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova“, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kosovska predsednica je, navodi se dalje u saopštenju, istakla da je Island jedna od prvih država koja je priznala Kosovo, važan partner i saveznik naroda Kosova.

„Osmani ceni stalnu podršku Islanda članstvu Kosova u međunarodnim strukturama, i izrazila je spremnost da intenzivira međudržavnu komunikaciju kako bi se unapredio proces u vezi s članstvom  u Savetu Evrope u narednim mesecima“, kaže se u saopštenju.

U razgovoru s premijerkom Jakobsdotir, Osmani je pomenula „odlučnost naroda i institucija Kosova da se učlani u NATO i tražila podršku Islanda, kao jedne od država-osnivača Severnoatlantskog saveza“.

Osmani i Jakobsdotir su izrazile i spremnost da „prodube odlične odnose Kosova i Islanda u raznim oblastima i da otvore nova poglavlja saradnje dve zemlje“ zaključuje se u saopštenju.

1 COMMENT

  1. Jel pitala ona gazdu, da li sme da ide naokolo i priča gluposti ??? Island nije priznao tzv Kosovo zbog Alabanaca, nego jer je gazda tako rekao…ako gazda promeni nalog, Osmani će moći na Island samo kao turista sa srpskim pasošem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here