EPA/GEORGI LICOVSKI
Vjosa Osmani

Kosovska predsednica Vjosa Osmani pozvala je danas evropske zvaničnike da podrže akcije protiv kriminala na Kosovu, izrazivši nadu da zvaničnici EU ubuduće neće davati “jednostrane i neosnovane izjave”, misleći na visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žosepa Borelja, koji je rekao da Kosovo ne bi trebalo da preduzima “jednostrane akcije”, posle izvedene operacije kosovske policije na severu.

– Nadam se da u budućnosti zvaničnici EU neće davati jednostrane i neosnovane izjave, koje samo mogu da povećaju tenzije i da ometaju naše napore za vladavinu prava u svakom kutku Kosova. Drago mi je što je danas bilo razmišljanja. Pozdravljam izjavu gospodina Blinkena – rekla je Osmani na konferenciji za medije.

Komentarišući Izveštaj o napretku Kosova koji je objavila Evropska komisija, Osmani je navela da nije saglasna sa nekim stavovima zvaničnika Evropske unije u vezi sa postupcima kosovske policije.

Pozivajući se na Izveštaj, koji sugeriše da bi trebalo preduzeti dodatne mere za borbu protiv kriminalnih aktivnosti “uključujući korupciju i ilegalne prelaze granice”, Osmani je rekla da bi zvaničnici EU ubuduće trebalo da podržavaju Kosovo po ovim pitanjima.

– Tražimo od svih zvaničnika EU da ostanu verni ovim izjavama, tako da kad god institucije Kosova koje sprovode zakon bore protiv kriminala i šverca u svakom kutku naše zemlje, uključujući i sever, imamo njihovu podršku, a ne protivljenje – rekla je Osmani.

Ona je naglasila da je njen stav jasan, a to je da “ne postoji kompromis u borbi protiv kriminala i korupcije, što je već i dokazano”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime