Lična arhiva
Milorad Jurković

Dobar glas daleko se čuje. U slučaju Milorada Jurkovića iz Beočina, poznatijeg kao stolar Mile, čuo se čak do Amerike. Ovaj veliki humanista dobio je nagradu Humanista godine od srpske dijaspore u Njujorku.

Ovo priznanje bio je još jedan povod da Vojvođanin, koji je postao poznat kad je odlučio da poklanja ručno napravljene stolice za hranjenje dece svima koji to sebi ne mogu da priušte, pokaže koliko je human. Nije ni sanjao da će taj gest toliko daleko odjeknuti.

Nagrada je dodeljena u Njujorku na gala večeri Humanitarne fondacije “Divac”, ali Mile nije prisustvovao svečanosti, jer je želeo da se novac namenjen za njegovo putovanje i smeštaj usmeri za lečenje bolesne dece. Umesto toga, okupljenima se obratio putem video-linka. I sada misli da nije učinio ništa tako veliko da se o tome toliko priča jer veruje da bi svako uradio isto.

– Karta do Amerike, smeštaj, troškovi boravka… Sve je to veoma skupo. Zar toliki novac da utrošim kad to može da pomogne nekom detetu?! To nije human gest već samo racionalno razmišljanje. Svako bi voleo da vidi Njujork, ali mislim da je pametnije da se taj novac uplati nekom detetu. Nisam takav da svoje oči naslađujem dok druge suze. To ne mogu da radim i za mene to nije pobeda. Zahvaljujem se svima u dijaspori na podršci koju mi pružaju – skroman je Mile.

Iako priznaje da mu mu ovo laskavo priznanje iz Njujorka prija, to mu nije najvažnije.

– Svaka nagrada godi, ali, ipak, prave nagrade su osmesi dece kojoj pomažem i zahvalnost roditelja. Svakodnevno dobijam minimum 50 novih zahteva za stolice za hranjenje. Uvek kasnimo sa isporukom, ali sve stižemo. Ja imam i svoje obaveze, život, probleme, porodicu, ali uz dobru organizaciju se sve stiže – objašnjava Mile.

Najviše ga raduju pozitivne reakcije porodica koje dobijaju stolice

– To mora da se doživi i ne može se rečima opisati. Iskreni osmesi dece, njihova radost, to nema adekvatan opis. Napravio sam više od 1.900 stolica. I nikad nijedno dete nije zaplakalo kada je u nju selo. Takođe, nikada nema suza kada ih ja uzmem u ruke. Svi mališani uvek pružaju ruke ka meni. Ne znam koji je razlog. Možda je tajna u tome što sam i ja sam jedno veliko dete, uvek se igram sa njima, posvećujem im pažnju i u tome istinski uživam. Sa decom razvijam drugarstvo i tad nastaje magija – priča stolar velikog srca.

Beočinac, koga je dijaspora prepoznala kao pozitivan primer drugima, uveren je da novac i izobilje nisu preporuka za humanost.

– Živim skromno. Nemam mnogo. Dovoljna je želja i volja da bi čovek bio human. Ljudi su se nekako otuđili, a nije teško pokazati malo empatije za komšiju, prijatelja i čoveka u nevolji – poručuje Mile.

Poklanja i igračke

Stolar Mile svoju humanu misiju započeo je 2015. godine. Već u prvih šest meseci poklonio je 200 stolica za hranjenje. Danas je ta brojka skoro 2.000. Pored stolica, Mile pravi i unikatne drvene igračke, koje takođe poklanja uz stolice. Putem društvenih mreža redovno pokreće humanitarne akcije za prikupljanje potrepština samohranim majkama, bolesnoj deci i svima koji su u teškoj situaciji.

Radost se deli

Mile poklanja stolice svima kojima je potrebna, ali ima i jedan uslov.

– Stolice koje pravim ne mogu da se prodaju. Stolica mora dalje da se pokloni, i to je jedini uslov koji postavljam roditeljima. Svi ga prihvataju s osmehom, naravno. Radost je lepa samo kad se deli – kaže Jurković.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here