Osnivač Mormonske crkve imao između 30 i 40 žena

0

Kako protiv Tvorca: Džozef Smit je od Boga dobio naredbu da ima toliko žena

Crkva Isusa Hrista i svetaca poslednjih dana, kako je zvanično ime mormonske verske organizacije, uporno se trudila da ovog samoproglašenog proroka koga je rulja ubila u zatvoru u Ilinoisu 1844. godine predstavi kao čoveka srećno oženjenog samo jednom ženom.

 

Američki CNN navodi da su mormoni sada priznali da je broj Smitovih supruga "procenjen na između 30 i 40".

 

Mormonska crkva je navela da Smit nije želeo da ima toliko žena, ali da je morao da to čini nakon što je dobio naredbu od Boga. Po objašnjenju Crkve Isusa Hrista i svetaca poslednjih dana, Smit nije konzumirao svaki brak. Većina Smitovih supruga imala je od 20 do 40 godina, ali je jedna od njih imala samo 14. Neke od njegovih žena bile su već udate za druge muškarce.

 

"Brak u tako mladom dobu, neodgovarajući za današnje standarde, bio je legalan u to vreme i neke su se žene udavale u srednjim tinejdžerskim godinama", tvrdi Mormonska crkva, čije je najjače uporište danas u saveznoj državi Juta.

 

Džozefa Smita su, kako sam navodi, još od mladosti posećivali anđeli koji su mu rekli da pored Jevanđelja postoji i izvestan "dodatak" pisan na zlatnim pločama.

Po njegovom tvrđenju on je pronašao te zapise i oni su, u vidu novog otkrovenja izašli iz štampe 1830. godine.

 

Ubrzo posle objavljivanja svoje “biblije”, Džozef Smit proglašava sebe “modernim” prorokom, ravnim prorocima Starog zaveta i počinje da okuplja sledbenike, do vremena svog ubistva (“mučeništva”, u mormonskoj istoriji) koje je počinila razjarena gomila 1844. U to vreme imao je bar deset hiljada sledbenika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here