EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Austrijska vlada donela je odluku o obazrivom, postepenom popuštanju mera zaključavanja, a popuštanje počinje sa otvaranjem osnovnih škola i radnji. Tako će od ponedeljka 7. decembra osnovci da se vrate u školske klupe, ali i maturanti, dok će ostali viši razredi, kao i studenti, do božićnih praznika i dalje učiti na daljinu. Normalnom režimu rada vraćaju se i vrtići.

Da bi škole i vrtići mogli da rade bezbedno biće sprovedeno masovno testiranje osoblja, kao i redovno testiranje nastavnika od januara.

Što se tiče nastave fizičkog i muzičkog, ona je dozvoljena samo pod vedrim nebom.

Od ponedeljka se otvaraju trgovine, uslužne delatnosti, kao što su frizeri, kozmetičari i drugi, te muzeji, galerije, biblioteke, ali uz jasna pravila, kao što su obavezne maske, ograničen broj ljudi, a svakom posetiocu ili mušteriji mora stajati na raspolaganju 10 kvadrata.

Božićnih pijaca ove godine iz bezbednosnih razloga neće biti.

Od ponedeljka više neće biti na snazi celodnevno ograničenje slobode kretanja, već se zemlja vraća policijskom času od 20 do šest sati ujutro.

Takođe biće omogućeni širi privatni kontakti, umesto sa samo jednim licem iz drugog domaćinstva, na celo drugo domaćinstvo.

– Svestan sam da su to i dalje velika ograničenja, ali ona imaju za cilj da budemo u mogućnosti da dostojanstveno i bezbedno proslavimo Božić. Cilj je da do 23. decembra restrktivnim merama, ali i masovnim testiranjima, smanjimo znatno broj novozaraženih kako bi Božić i Novu godinu mogli da proslavimo u krugu od maksimalno 10 osoba – objasnio je kancelar Sebastijan Kurc.

Skijanje od 24. decembra

Od 24. decembra biće omogućen i pojedinačni sport na otvorenom, kao što je skijanje, da bi građani mogli da se bave sportom.

Turizam, gastronomija, zabava i kultura će od 7. januara ponovo početi da rade, a do tada će dobiti ekonomsku pomoć u vidu nadoknade od 50 odsto od obrta, kao i pokrivene fiksne troškove.