Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je dosadašnji premijer Ana Brnabić mandatar nove vlade Srbije.

– Ja o njoj imam veoma visoko mišljenje. Ona svoj mandat nije shvatila kao vreme za ličnu promociju, već je radila predano za dobrobit naroda, i nemam šta da joj zamerim – rekao je Vučić i dodao da je zatražio stvaranje još dva ministarstva: za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, i drugo za porodicu, brigu o deci i demografiju.

Predsednik je istakao da smo kao narod doživeli velike poraze, vojni 1999. godine, a ekonomske nakon toga, kada su korupcija i kriminal cvetali u našoj zemlji, dok smo sada došli do stadijuma da smo stabilna i jaka država.

– Uspeli smo da zemlju, koja je bila među poslednjima kada je u pitanju ekonomija, dovedemo do toga da bude među najboljima, a sve to smo uradili teškim političkim i ekonomskim reformama – rekao je Vučić, i istakao da su građani na izborima podržali politiku kontinuiteta.

On je mandataru rekao šta moraju biti ciljevi politike nove vlade, ali i da će svi morati da rade još više.

Stiže metro

– Jedan od prvih ciljeva će biti da se podigne ekonomska snaga zemlje. To znači da životni standard građana mora da raste, iako u teškim uslovima pandemije, zatim nastavak izgradnje puteva, rad na novim projektima. Jedan od tih projekata je metro u Beogradu i očekujem da pre kraja sledeće godine krenemo sa njegovom izgradnjom – rekao je Vučić.

Kao drugi cilj predsednik je naveo zdravstvo, jer je pandemija korona virusa pokazala koliko je to važno. Vučić je istakao da je vlada u prethodnom periodu mnogo ulagala u zdravstveni sistem i da se završava rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije. Ali i da je važno da se uvode inovativni lekovi, kao i da se sva deca leče državnim novcem.

Predsednik je rekao da je treći cilj da se sačuvaju mir i stabilnost.

Rusija, Kina i SAD

– To možete da uradite samo na jedan način, videli ste i sami da je nakon 30 godina eskalirao zamrznuti konflikt na Kavkazu i počeo je rat. Mi ne želimo konflikt sa Albancima, ali Srbija neće pristati na poniženja. Ono što je važno jeste da dodatno osnažimo našu armiju i policiju – rekao je Vučić i dodao da je Srbija slobodna i suverena zemlja na Evropskom putu, ali da će čuvati svoje odnose sa Rusijom, Kinom i SAD.

On je definisao i izazove koji su pred Srbijom. Objasnio je da su najveći izazov pritisci po pitanju Kosova i Metohije, ali da nećemo popustiti pred ucenama. Drugi izazov je zdravstvena situacija, odnosno kako će država reagovati kad dođu hladniji dani, a korona i dalje bude prisutna. I treći izazov je kako u doba pandemije da očuvamo ekonomsku stabilnost i snagu naše zemlje.

Ružno sećanje na 5. oktobar

Vučić je istakao da nije izabrao 5. oktobar za imenovanje mandatara zbog simbolike, već zato što je to bio ponedeljak, prvi radni dan.

– Ja ne živim u prošlosti, i nemam idolopoklonički stav prema tom datumu. Ružno mi je kada vidim spaljenu Skupštinu i nasilje. Jedino što je dobro u promenama nakon 5. oktobra je okretanje prema svetu, mada nas je i to koštalo na različite načine, kao što je puštanje albanskih terorista iz zatvora. Takođe su se mnogi političari u tom periodu obogatili, dok je Srbija pljačkana – rekao je Vučić.

Strahoviti napredak

Vučić je istakao da je zahvaljujući radu premijerke Brnabić Srbija izbila na prvo mesto po rastu privrede, i dodao da očekuje rezultate za avgust koji će pokazati da smo prvi put od izbijanja pandemije u “zelenom”.

– To su rezultati Ane Brnabić, stopa nezaposlenosti je pala. Njoj možemo da zahvalimo na rastu izvoza naših softverskih proizvoda, što je strahoviti napredak Srbije – rekao je Vučić i dodao da smo u prethodnom periodu počeli da učimo da nismo najgori, i da se navikavamo da budemo najbolji.

Narod je sudija

Predsednik je istakao da je odluku o mandataru za sastav nove Vlade doneo u propisanom zakonskom roku.

– Narod je jedini vlastan da sudi političkim akterima, i mi na osnovu narodne volje donosimo odluke za budućnost. Izbori su protekli u savršenom redu, a i pored pandemije bio je veliki procenat izlaznosti – rekao je Vučić.

Veće plate i penzije

Predsednik Srbije rekao je da očekuje da će i prosečna plata nastaviti da raste uprkos svetskoj krizi, te da su i to rezultati prethodne vlade koju je predvodila Ana Brnabić.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je 99 odsto siguran da će plate u javnom sektoru biti povećane naredne godine. On je dodao da će se nakon razgovora sa delegacijom MMF-a u naredne dve nedelje znati koliko će to povećanje biti.

Mali je podsetio da se od 1. januara povećava minimalna cena rada, kao i penzije po švajcarskom modelu, u visini od 5,9 odsto.

– Tema sa MMF-om je da vidimo kako nam budžet stoji. MMF je tu u naredne dve nedelje i do kraja njihove misije znaćemo tačno kako izgleda budžet za 2021. godinu i koliko će biti povećanje plata u javnom sektoru – istakao je ministar.

On je istakao da je siguran da nijedna zemlja u Evropi u ovom trenutku ne podiže plate i penzije, što dovoljno govori o ekonomskoj snazi Srbije.

– Srbija se dobro nosi sa svetskom krizom izazvanom pandemijom. Mi smo kroz snažan program podrške uspeli da spasimo privredu. Nema te crne slike koja je dolazila iz sveta, izgubljenih radnih mesta. Sačuvali smo makroekonomsku stabilnost – istakao je Mali.

Rekao je i da podrška Svetske banke, EBRD, američkog DFC pokazuje da su oni prepoznali čvrsto izgrađene temelje i da je na mandataru da opravda to poverenje pred građanima Srbije.

Ministar Mali izjavio je da će mandatar Ana Brnabić novu vladu Srbije formirati najkasnije za dve sedmice. U tom periodu će biti održana sednica Predsedništva SNS-a na kojoj će biti utvrđeni resori, nakon čega će biti izabran predsednik parlamenta, izglasani novi zakoni o ministarstvima i vladi.

On je preneo da je predsednik Aleksandar Vučić dobio jednoglasnu podršku stranke da Ana Brnabić bude mandatar.

Prave odluke

Mali je podržao predlog predsednika Srbije i rekao da će u novoj vladi biti nova ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i za društveni dijalog, kao i ministarstvo za brigu o porodici, deci i demografiji, za koje je rekao da su veoma važna.

– Moramo da se bavimo demografijom, porodicom i decom, džaba nam putevi ako nema ko da se vozi njima – rekao je Mali i dodao da je predlog da 50 odsto vlade čine žene sjajan i da je siguran da je Vučić doneo pravu odluku, jer do sada nije promašio kada je reč o izboru ljudi.

Barjaktari mirnog neba

Predsednik Aleksandar Vučić je povodom najave da će Srbija nabaviti turske dronove barjaktar rekao da je Srbija uvek zainteresovana da unapređuje i ojača svoju borbenu spremnost.

– Moramo biti spremni da ne bismo bili iznenađeni, kao što su neki nedavno bili. Nije nam lako, moramo da izdvajamo značajna sredstva za odbranu. Srbija je istinski i iskreno neutralna, i hoće da se sama brani i čuva svoje nebo. Poslušajte me kao političkog veterana, to će biti mudro ulaganje – rekao je Vučić.

On je pojasnio da ćemo svakako u budućnosti kupovati više bespilotnih letelica i da sve zavisi od dogovora sa Turskom. Takođe je za subotu najavio najveću vojnu vežbu do sada na kojoj će biti predstavljeno sve što može da puca, i u vazduhu i na zemlji.

– To će biti dosad nešto neviđeno, učestvovaće helikopteri, lovci, bombardero, kao i naši dronovi koje ćete prvi put videti u vazduhu – rekao je Vučić.