Ostajem u Vladi do kraja mandata

0

– Te priče su apsolutno netačne, a da nije bilo reči o rekonstrukciji, već su potvrdili predstavnici vladajuće koalicije. Smatram da je nepojmljivo pripojiti resor saobraćaja bilo kom ministarstvu i nema države u Evropi koja je tako nešto uradila. Poznajem svu trojicu lidera koalicije i ne verujem da bi išli u rekonstrukciju vlade u kojoj nema ministarstva koje vodim – kaže Mrkonjić.

 

Dijaspora na Koridoru 11

Najavili ste u ovoj godini i auto put Beograd -Bar?
– To je put na Koridoru 11 koji treba da ide preko Čačka i Boljara, kroz Crnu Goru do Bara, a početak radova je planiran u delu od Lajkovca do Uba gde se najviše događaju saobraćajne nesreće.

 

Pozivam našu dijasporu da podrži ovaj projekat, jer tu gravitira oko 4,5 miliona građana. Naši iz rasejanja mogli bi zajedno sa državom uložiti novac i svoje pare i oploditi. Mogu da se jave našem ministarstvu, tokom godine i da dobiju precizne informacije o tom ulaganju i vide da se to isplati.

Znači da se niste složili da pređete u vladino preduzeće zaduženo za Koridor 10?
– Meni je čast što me novinari vide kao jedinog koji može da završi ovaj koridor. Premijer i Vlada će reći šta misle, a što se mene tiče nema nikakvih problema, jer nisam se ni rodio u toj fotelji.

 

Bio sam ministar 1986. u tada jugoslovenskoj vladi Branka Mikulića, pa 1992, kada je premijer bio Milan Panić, otišao sam sa funkcije, jer sam shvatio da nemam prostora da ostvarim rezultate koje sam zacrtao.

 

Kako tumačite pisanje medija da je Ivici Dačiću važnije da u Vladi zadrži Žarka Obradovića i Petra Škundrića, nego vas?
– Mi smo godinama partijski drugovi i do sada nas nije posvađalo ni razdvojilo ništa. Ni teški trenuci u stranci, ni smrt Slobodana Miloševića, pa neće to moći niko da uradi ni sada, kada smo u usponu.

 

Najavili ste skore radove na severnom kraku međunarodnog koridora kroz Srbiju. Kada počinje izgradnja?
– U izvođenje druge polovine auto puta dužine 110 kilometara, se kreće 27. marta u 10 sati ujutru, a završavamo do 1. marta iduće godine. Tada će uz most kod Beške i novosadsku obilaznicu koja se radi, u celosti biti završen put od Beograda do granice sa Mađarskom, a kompletan putni Koridor 10, 2012. godine.

 

Istog dana počinjemo krak kod Dimitrovgrada iz međunarodnih kredita i sa rokom završetka od godinu dana, pa onda kod Grdelice i Vladičinog Hana. U paketu sa rekonstrukcijom mosta Gazela radimo deset kilometara obilaznice oko Beograda od Batajnice do Dobanovaca koja će biti gotova do 1. maja.

 

Da li će država Srbija u saradnji sa domaćim biznismenima, uspeti da kupi crnogorsku luku Bar?
– Bar je za nas važna luka, ali tender je u toku, pa ne bih da pričam mnogo da ne podižem cenu prodaje, kako su mi neke moje kolege prigovorile. To moje isticanje važnosti ove luke je ispolitizovano. Nisam mislio da ćemo kupovinom da okupiramo Crnu Goru, kako su neki tamo tumačili. Za nas je značajna kao jedan sistem sa beogradskom lukom, pa prugom Beograd-Bar, kao privredni i putni krvotok i nadam se da je uzimamo na tenderu.

 

Turci merkaju "Jat"

 

Da li su tačne informacije da srpska avio kompanija "Jat" ide u stečaj?
– Ne, a i moj stav je da Srbija treba da ima svog avio prevoznika. Očekujem da će se naći strateški partner, jer interesovanja ima. Evo, pre dva dana su kod mene bili predstavnici Turske koje zanima "Jat", pa mislim da ćemo imati partnera već za mesec dva.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here