Ostavka Jelašića: Ima li razloga za brigu?

0

 Jelašić bio izložen pritiscima: Čedomir Jovanović
 

Jovanović: Ostavka Jelašića razlog za zabrinutost

Lider Liberalno demokratske stranke Čedomir Jovanović ocenio je danas da je ostavka guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Radovana Jelašića u sadašnjem trenutku poslednje upozorenje vlastima i da predstavlja razlog za zabrinutost.

NBS, Jelašić i svi koji su insistirali na odbrani ekonomske politike bili su "izloženi pritiscima sa svih strana, ne samo vlasti, već i predstavnika krupnog kapitala koji je postao krupan zbog toga što se služio političkim sredstvima, a ne svojim radom", ocenio je Jovanović u izjavi novinarima u parlamentu.

Lider LDP-a je rekao da je Jelašić u poslednjih nekoliko godina sazreo kao osoba sposobna da vodi centralnu banku, insistirajući na njenoj nezavisnosti, a da sukobi u koje je ulazio nisu bili sukobi iz njegovog ličnog hira već potrebe koje su nametale reforme.

"Očigledno je da je njegovo povlačenje samo prva u nizu cena koje ćemo morati da platimo i koja će morati biti sve veća zbog odsustva jasnog plana i činjenice da se vlast ponaša neprihvatljivo za situaciju u kojoj se nalazimo, jer je šteta uvek i po pravilu zajednička, a odluke koje se donose samostalne, bez ikakvih konsultacija", rekao je Jovanović.

 

Bajec: Ostavka Jelasića neće ugroziti monetarnu stabilnost

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec izjavio je danas, povodom ostavke guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Radovana Jelašića, da taj njegov lični čin nikako neće ugroziti dogovorenu monetarnu politiku centralne banke, niti stabilnost kursa i bankarskog sistema.

Bajec je u izjavi Tanjugu podsetio da je monetarna politika za ovu godinu, pre usvajanja, prvo usaglašena sa ukupnom ekonomskom politikom Vlade Srbije i potvrđena na zadnjoj reviziji sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda. U zacrtanoj monetarnoj politici, kao glavni ciljevi su postavljeni politika kursa, stabilnost cena, sigurnost svih depozita u bankama i svega onoga što se nalazi u bankarskom sektoru, poručio je Bajec, koji je i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Dakle, u tom smislu nema nikakvog razloga da bi ovaj čin guvernera promenio monetarnu politiku i ugrozio stabilnost bankarskog sistema. "To je apsolutno sigurno", naglasio je Bajec.

 

 

Šoškić: Bez iznenadnih promena u monetarnoj politici

 

Odluka guvernera NBS Radovana Jelašića o ostavci je njegov lični čin, koji neće ugroziti stabilnosti finansijskog sistema u Srbiji, izjavio je danas Tanjugu ekonomista Dejan Šoškić, izražavajući uverenje da se u monetarnoj politici centralne banke neće desiti bilo kakve iznenadne promene.

"Narodna banka Srbije će svakako nastaviti da funkcioniše kao institucija koja ima vrlo jaku profesionalnu i kadrovsku bazu, gde su razvijene procedure u funkcionisanju do detalja", rekao je Šoškić, koji je i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Šoškić je podsetio da Srbija raspolaže sa dovoljnim fondom deviznih rezervnih, tako da povodom današnje odluke guvernera Jelašića, on ne očekuje pojavu bilo kakve vrste nestabilnosti u finansijskom sistemu zemlje.

"Verujem da će NBS svoju zakonom predviđenu funkciju u narednom periodu obavljati i dalje uspešno", istakao je Šoškić.

 

Aligrudić: Teško poverovati u ostavku iz "ličnih razloga"

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić izjavio je danas da nije lako poverevati da je ostavku na mesto guvernera Narodne banke Srbije Radovan Jelašić podneo iz ličnih razloga i dodao da je poslednjih meseci na relaciji Vlada Srbije-guverner "bilo varnica".

Aligrudić je novinarima u parlamentu kazao da je bilo kome bilo teško da obavlja tu funkciju jer vlada nema nikakvu ekonomsku politiku i dodao da je vlada nagovarala centralnu banku da troši devizne rezerve bez strategije za pokrivanje deficita i poboljšanje privredne situacije.

On je rekao da je guverner ipak radio po zakonu i ustavu i da veruje da će novi guverner biti potpuno zavisan od vlasti.

 

Marković: Velika odgovornost Jelašića

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je danas da je siguran da u Srbiji ima dosta stručnjaka koji mogu da zamene guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Radovana Jelašića koji je podneo ostavku na tu funkciju.

Marković je novinarima u parlamentu Srbije rekao da Jelašić snosi veliku odgovornost imajući u vidu da je iznenada saopštio da podnosi ostavku.

Siguran sam da u Srbiji ima još dosta stručnjaka koji mogu da zamene Jelašića, ali moramo da vidimo ko je odgovoran za skok evra i ekonomsku situaciju u Srbiji , rekao je Marković napominjući da NBS uvek vodi glavnu reč u monetarnoj politici.
Jelašić je danas podneo ostavku ističući da je to učinio iz ličnih razloga, ali da će nastaviti da radi do izbora novog guvernera.

 

Ružić: Ostavka ličan čin, brzo izabrati novog guvernera

 

Šef poslanika SPS-JS Branko Ružić izjavio je danas da je ostavka guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića lični čin i da to ne treba dalje komentarisati, već preduzeti neophodne mere da vrlo brzo bude izabran novi guverner.

"Reč je o ličnom činu i o nezavisnoj instituciji. Tu se priča završava. Jelašić je devet godina proveo u NBS i odlučio se na ovakav čin. To ne treba dalje komentarisati, već preduzeti mere u skladu sa zakonom u vezi izbora novog guvernera", rekao je Ružić novinarima u parlamentu.

On je naveo da je Jelašić ostavku obrazložio ličnim razlozima, što, prema njegovim rečima, ukazuje da nije bilo nikakvih pritisaka na njega.

"Politika je vrlo dimnamična I ništa posebno ne može da bude iznenađujuće kada se radi o pojedincima koji obavljaju važne držvane funkcije I onda se opredele na jedan takav čin. Ukoliko je imao lične razloge, a ja sam duboko uveren da jeste, onda nema razloga da budem iznenađen", kazao je Ružić.

On je izrazio očekivanje da izbor novog guvernera neće biti "brzoplet", ali da će vrlo brzo biti izabran, jer je to u interesu I privrede I države.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here