Tanjug
Sergej Lavrov i Nikola Selaković

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, naveo je da kao veliki pobornik bilo kakvih koraka na evropskom putu Srbije smatra da je vest o planiranim konsultacijama između Srbije i Rusiju veliki udarac za proces pridruživanja Zapadnog Balkana.

“Budimo jasni – Rusija se mobiliše da napadne Ukrajinu, državu kandidata za EU, Rusija napada proširenje EU”, napisao je Bilčik na Tviteru reagujući na potpisivanje “Plana konsultacija između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za period 2023-2024” u Njujorku.

Fon Kramon: Ozbiljan skandal

Oglasila se i Viola fon Kramon, poslanica EP i izvestilac za Kosovo, koja je potpisivanje ovog dokumenta ocenila kao “ozbiljan skandal”.

“Usred besnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve”, napisala je na Tviteru Fon Kramon.

Selaković tvrdi: Tehnička stvar

S druge strane, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da se plan konsultacija sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije potpisuje od 1996. godine, i da je reč o tehničkoj stvari.

– Plan konsulatacija sa MSP Rusije se potpisuje od 1996. godine. Reč je o tehničkoj stvari. Nema kao temu konsultacije bezbednosne politike. Reč je o konsultacijama o bilateralnim odnosima i multiratelanim konsultacijama. Konsultujemo se sa svima, čak i sa onima sa kojima su naši stavovi potpuno suprotni – naveo je Selaković.

15 COMMENTS

  1. Vi bi samo da popujete, mi pametni, mi demokratski, mi i vladavina prava, mi i ljudska prava! Koja budala bi vam nasela,kad vidi, kako se to odražava u vašem ponašanju!

  2. Uopšte ne razumem argument EU predstavnika da će nešto što radimo usporiti pristupanje Srbije Uniji!? A šta bi bez toga bilo? Isto! Inače nas nikada neće primiti!

  3. Iju koji skandal….. jos jedna drzava koji ima muda da radi kontra tome sto bi vi hteli. Ostavite nass na miru.

  4. Da malo izvine ovaj, Ukrajina je postala “kandidat” posle poćetka “specijalne operacije”, tako da Rusija nije “napala” nikakvog “kandidata”! Po toj logici i NATO je napao “kandidata” za prijem u EU, to jest Srbiju (i Crnu goru)!

  5. EU hoce da bude kontroling frik. Njima nije jasno da Srbiju ne mogu kontrolisati, jer na srecu nije clanica EU.

  6. Da li je EU iNATO platila ratnu ostetu Srbiji od preko 100 milardi.EU prodaje skart robu u Srbiji bez carine.Gde su te pare koje daje EU.Laz i prevara.Ko je taj taj Bilcek.Gde je i na kojoj strani je bio kada je Grmelo i padale NATO bombe

  7. Hoće da imaju kontrolu
    A albance pomažu prema nezavisnosti
    I nama prodaju priču
    Može i vojska za albance
    1244UN rezolucija i nije im bitna
    Pa onda šta hoćete

  8. EU , šarena Erotska Unija…… molimo vas da sve zamrznete po pitanju Srbije i ostavite nas nama samima na milost i nemilist !! Pokazali ste svoje bolesne namere i mi u vašu nastranu zajednicu (slovima🙂) N E Ć E M O !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here