M. Karović
Manastir Visoki Dečani

Eparhija raško-prizrenska oglasila se saopštenjem u kojem “izražava otvoreno zgražavanje i protest povodom najnovije izjave Aljbina Kurtija, u kojoj ponovo otvoreno podriva odluku Ustavnog suda Kosova u vezi 24 hektara manastirske zemlje koja je priznata kao vlasništvo manastira Visoki Dečani od strane Ustavnog suda Kosova”.

Kako se ističe u saopštenju “uporno kršenje vladavine prava i suprotstavljanje odluci Ustavnog suda u vezi slučaja Visoki Dečani, koja je donesena nakon 15 godina detaljnih sudskih rasprava uz puni međunarodni monitoring i konačno rešena 2016. godine, više priliči autokratijama, nego društvu koje se deklarativno poziva na vladavinu prava i demokratiju”.

“Politička retorika kojom se stvara etnički i verski antagonizam, još više produbljuje jaz između institucija kosovskih Albanaca i srpskog naroda, posebno Srpske Pravoslavne Crkve, i pokazuje da se ovaj prostor umesto u pravcu demokratije i mirnog saživota svih zajednica kreće u pravcu pravnog bezakonja i stvaranja etnički čiste albanske teritorije na kojoj se svi tragovi srpske istorije, imovine i svega što je vezano za srpski narod nastoje brutalno izbrisati i pored svih zakonskih odredbi i međunarodnih garancija”, piše u saopštenju.

Iz Eparhije rađko-prizrenske navode da “budući da su odluku Ustavnog suda više puta podržali predstavnici EU, OEBS-a, UMIK-a, kao i ambasadori vodećih zapadnih zemalja Kvinte (SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije) Eparhija raško-prizrenska očekuje da se ova odluka izvrši nakon šest godina otvorene i ničim pravno sankcionisane opstrukcije i pritisaka na manastir Vioski Dečani, i manastirska zemlja koju manastir kontinuirano koristi upiše u katastar”.

“Vansudsko komentarisanje presude koja je u statusu res judicata tj. punopravne i konačno presuđene odluke je politički neodgovorno i opasno jer crta metu na manastiru Visoki Dečani, naše monaštvo i UNESKO kulturnu baštinu i stvara prostor za nasilje kome je manastir već bio i ranije izložen i zbog čega je pod zaštitom KFOR-a. Zato o ovom pitanju nema i ne može biti dijaloga po svim principima funkcionisanja pravnog društva i demokratije. Korišćenje ovog slučlaja manastirske zemlje za unutrašnjo-političke ciljeve i populizam je apsolutno neprihvatljivo i kompromituje samo društvo na Kosovu i institucije”.

U saopštenju se i navodi da “ono što se nama poručuje po ko zna koji put iz Prištine, jeste da za Srpsku Pravoslavnu Crkvu ne može da postoji pravo i ne može da postoji presuda koja sme da se sprovede jer su tako odredili lokalni moćnici”.

“Ovakav odnos zasnovan na aroganciji i odsustvu bazičnog poštovanja prava i sloboda svih građana jednako, jasno pokazujue kakav bi položaj Srpske Pravoslavne Crkve koja ovde postoji vekovima bio u sistemu u kom bismo na bilo koji način zavisili od istih ovih institucija. Eparhija raško-prizrenska ostaje otvorena za normalnu komunikaciju sa lokalnim institucijama, u okvirima naših pravnih i crkvenih nadležnosti, što je i pokazala godinama do sada, ali ne možemo da dozvolimo da se pravno nasilje i ucene otvorenim nesprovođenjem pravosnažnih sudskih odluka, koriste kao sredstvo u negiranju prava koja su svuda u demokratskom svetu neprikosnovena. Zato je ovo saopštenje pre svega i apel međunarodnoj zajednici da utiče da se ovakvo ponašanje bez presedana prekine”, piše u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here