EPA/Youssef Badawi
Sirijski vojnici

Snage sirijske vlade koje je podržala ruska borbena avijacija, pokrenule su operaciju kako bi povratile grad Sarakib u sirijskoj provinciji Idlib, koji drže proturski pobunjenici, javio je Rojters.

Sirijska državna agencija Sana navodi da se vode žestoke bitke između sirijske vojske i terorista. Vladine snage vode intenzivnu artiljerijsku paljbu, desetine terorista je likvidirano, a nekoliko oklopnih vozila uništeno.

Ranije su turski mediji javili da je sirijska “umerena opozicija” preuzela kontrolu u gradu Sarakib, ali je kasnije vojni izvor demantovao ove izveštaje. Prema navodima izvora, “napadi militanata na grad uspešno su odbile vladine snage” i on je pod potpunom kontrolom sirijske vlade. U gradu se “uprkos redovnim napadima terorista, nastavlja uklanjanje mina i priprema za obnovu civilnog života”.

Ofanziva u Idlibu

Sirijska vojska oslobodila je 5. februara Sarakib, smešten istočno od grada Idlib. Ovaj grad je nekoliko godina bio jedno od najvećih uporišta terorista u provinciji Idlib. Od početka februara naoružane grupe preduzimale su nekoliko neuspešnih pokušaja da vrate grad pod svoju kontrolu.

Erdogan je prethodno saopštio da Turska još nije dobila zadovoljavajući rezultat na pregovorima sa Rusijom o sirijskom Idlibu i da je spremna za početak vojne operacije u ovom regionu. Portparol predsednika Rusije Dimtrij Peskov nazvao je ovo najgorim scenarijem.

Turski predsednik takođe je rekao da je pozvao ruskog kolegu Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Asada da sirijska armija prekine ofanzivu u provinciji Idlib i da se povuče sa turskih osmatračnica do kraja februara, zapretivši u suprotnom vojnim odgovorom.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Turska nije ispunila čitav niz ključnih obaveza po pitanju rešavanja krize u Idlibu, a pre svega kada je reč o razdvajanju terorista od predstavnika opozicije koji sarađuju sa Turskom i koji su spremni na dijalog sa Damaskom u okviru političkog procesa.

Prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije. Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here