EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Govor premijera Dritana Abazovića u Potočarima izazvao je veoma oštre reakcije u Crmpj Gori.

Gradonačelnik Podgorice i potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković izvinio se, kako je rekao, prijateljima u Bosni i Hercegovini zbog govora premijera Dritana Abazovića na komemoraciji u Potočarima u kojem je istakao da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima i nisu ga počinile vojske, nego politike.

Poslanica Sociajldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković poručila je Abazoviću da treba da ga bude sram. Član izvršnog odbora Socijaldemokrata (SD) Crne Gore Miloš Mašković kazao je da ta partija “ne naziva džaba Abazovića slučajnim premijerom”.

– Baš tako slučajno se danas našao u Srebrenici gde je negirao genocid koji predstavlja poraz čovečanstva koji i posle 27 godina ne prestaje da boli. Za ove reči nema opravdanja i nema nespretnih formulacija. Ovo nije stav gradjana Crne Gore – naglasio je Mašković.

Premijer Crne Gore rekao je u Potočarima, između ostalog, da “genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara”.

Abazović se kasnije izvinio Majkama Srebrenice na, kako je rekao, nejasno izrečenoj misli.

“Oprostite, Majke Srebrenice, na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako delo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi“, napisao je Abazović na Tviteru.

 

5 COMMENTS

  1. Neznam vas novinare ali za mene je ta srebrenica zavrsen kapitel oni ce da sahranjuju sve dok ih neko ne podrzi da ukinu republiku srpsku i uvijek ce biti ista cifra cudno

  2. Ne treba izbeci iz ovog dela i istine! Srbija kad tad treba da se izjasni sto je pocinila Genocid u Bosni, na Kosovu, i svugde de je to pocinila i da se Izvini tim Narodima za pocinjen Genocid! To bi bio najboli Demokratski cin kad bi to Srbija uradila! Onda bi Srbija bila naj uglednija drzava u Evropi za ovaj cin!

  3. Genocid u Srebrenici, istorijski i činjenično, sporan je, pre svega, po broju žrtava koji je iz godine u godinu rastao. I Srbi bi mogli da kažu – bio je genocid jer pre dešavanja u Srebrenici stradalo je više Srba nego što je Muslimana, tj. Bošnjaka stradalo u srebreničkom genocidu.
    Po mom dubokom ubeđenju, genocida nije bilo, tamo se desio “komšijski” obračun koji vuče korene još iz Drugo svetskog rata a koji je eskalirao u ratni zločin koji niti može niti sme da se osporava. Medjutim, u propagandnom smislu (a znamo odakle vetar duva) Srebrenica je idealna da se nikad ne postigne konačan mir izmedju Srba i Muslimana u BiH i da taj sukob večno tinja i preti. Jasno je da to ni jednima ni drugima (a ni Hrvatima) nije u interesu, ali nekom (sa Zapada, naravno) jeste.
    Na neki način, Abazović je u pravu jer ostrašćeni, nepromišljeni, priglupi i zatucani (a verujem i plaćeni i instruisani sa zapada) politički diletanti u BiH su napravili razdor i na kraju rat.
    Zanimljivo je da su iste “strukture ” na vlasti i danas i da mira neće biti dok ne budu eliminisane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here