EPA/Alexei Druzhinin
Vladimir Putin i Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron izneo je niz optužbi i uvreda na račun svog ruskog kolege Vladimira Putina, nakon što humanitarni koridori koji bi omogućili evakuaciju civila iz granatiranih područja u Ukrajini treći dan nisu realizovani.

Makron je optužio Putina za licemerje i cinizam zbog insistiranja Moskve da otvori humanitarne koridore kako bi omogućila evakuaciju civila iz nekoliko ukrajinskih gradova, ali samo ukoliko oni vode u Rusiju ili Belorusiju, prenela je agencija AFP.

I zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk kritikovala je predlog Rusije za evakuaciju civila iz Kijeva, Marijupolja i Harkova. Prema njenim rečima, to nije prihvatljiva opcija jer vode ka Rusiji i Belorusiji. Umesto toga, ona predlaže evakuaciju preko Lavova i zapada Ukrajine.

Ovo je treći put da formiranje humanitarnih koridora nije uspelo, za šta Ukrajina i Rusija krive jedna drugu. Ukrajinski zvaničnici tvrde da ruske trupe nisu prekinule vatru kako bi civili napustili granatirana područja, dok zvanična Moskva kaže da Kijev ne ispunjava prethodno dogovorene uslove.

Treća runda pregovora dve delegacije biće održana danas na tajnoj lokaciji, dok će se ministri spoljnih poslova Ukrajine i Rusije – Dmitro Kuleba i Sergej Lavrov sastati 10. marta u Antaliji.

4 COMMENTS

  1. Putina ne možete lako obmanuti i prevariti cilj da se nacisti umesaju sa
    civilima i da pobegnu !
    Sve sto hoće EU da uradi sada takao
    prije kad je rat bio u Jugoslaviji iste
    Metode ali ne pale kod Rusa
    Živela Rusija i Putin Bog da ih čuva !

  2. Maleni Makron ,umislio da je Napoleon Bonaparta II,a sad kad ga dobije Le Pen na izborma sve će da se promeni a mi dobijamo još jednog saveznika u povratku Kosova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here