Ostrog nikao usred Linca

0

Velika podrška: Predsednik SKUD Ostrog Dejan Teodorović
 

I pored nastojanja da rešimo probleme sa rukovodstvom Vidovdana, nije nađen izlaz, tako da je doneta odluka da se osnuje novo društvo, istaknuto je na osnivačkoj Skupštini.

 

Predložena su bila četiri imena društva. Između predloga Đurđevdan, Sveta Petka, Sveti Sava i Ostrog, ovaj poslednji je dobio gotovo jednoglasnu podršku. Za njega je glasalo 78 prisutnih. Istovremeno je odlučeno da slika poznatog manastira bude zvanični amblem, na kome će dominirate dve boje, plava i trula višnja.

 

Pomoć kroz članarinu

S obzirom da je KUD Ostrog tek osnovan, suočio se sa jednom od najčešćih prepreka, problemom sa novcem. Zato je bilo neophodno da se obezbede sredstva kako bi se omogućio nesmetan rad. Usvojen je predlog da za ovu godinu porodična članarina bude 100 evra umesto 60 koliko je planirano. Porodice sa decom do 18 godina će plaćati ovaj iznos. Takođe oni punoletni, od 18 godina pa naviše umesto 30 platiće u ovoj godini 50 evra. U društvu se nadaju da će na taj način obezbediti nesmetano funkcionisanje.

 

Skoro sve odluke jednoglasno usvojene

 

Ono što će sigurno ostati upamćeno sa ove osnivačke sednice, je činjenica što su mladi ljudi dobili poverenje da budu na čelu novoosnovanog društva. Predsednik Dejan Teodorović (23), student elektronike, dobio je poverenje svih 90 prisutnih članova. Istakao je da se ne plaši izazova i da će učiniti sve da društvo postigne ciljeve, pre svega okupi što više mladih koji će raditi po paroli jedan za sve svi za jednog.

 

Potpredsednik je Davorin Drobnjak dok je pozicija sekretara poverena Saši Đuriću u čemu će mu pomagati Milijana Jovandić. Mladi Aleksandar Delić izabran je za referenta za omladinu. Blagajnik je Slavoljub Dragojević. Darko Janković, koji je inače otvorio i vodio osnivačku sednicu, izabran je za kulturnog referenta i sarađivaće sa Tijanom Dulić. I pored toga što se izrazito radi o kulturnom društvu, nije zaobiđen ni SPORT. Oformljena je i SPORTska sekcija koju će predvoditi Dragiša Marinković uz podršku Dalibora Delića.

Oformljen je i sud čast, koji čini pet članova i koji će delovati ako dođe do nesuglasica između članova Upravnog odbora ili članova društva. Tu je i kontrolna komisija koju čine dva člana.
 

Dobrovoljno plaćanje

Članovi novoosnovanog društva uveliko rade sa koreografom Goranom Čičom. Oni su i na osnivačku sednicu direktno stigli sa redovne nedeljne probe. Koreograf sa sva tri uzrasta, mladi srednji i stariji, njih ukupno 60 radi u hali u naselju Solari siti. Zanimljivo je da termine za probe odnosno zakup sale plaćaju roditelji na dobrovoljnoj bazi.

Nov koreograf u Vidovdanu

U nezgodnom trenutku je folklorna sekcija srpskog kluba Vidovdan ostala bez većine članova. Već 11. maja klub iz Linca očekuje učešće na 32. Smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koju ove godine organizuje klub "Knez Lazar" iz Gmundena. Tačno 60 njih, iz sva tri uzrasta otišlo je iz udruženja i nastavilo rad sa koreografom Goranom Čičom. U međuvremenu su u poznatom klubu angažovali drugog koreografa. Iz Bijeljine je stigao Mihajlo Mićo Đokić koji je već uveliko radi sa članovima folklora.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here