Ostrog pretvoriti u državnu imovinu CG?!

0

"Kada bi Crna Gora bila teokratska pravoslavna država, sa mitopolitom Amfilohijem na čelu, tada bi najverovatnije i manastiri bili vlasništvo takve teokratske države, kao što to predlaže Krivokapić", rekao je Grubač.

Krivokapić, lider Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće crnogorske koalicije, izjavio je za sarajevski nedeljnik "Dani" da je odricanjem svog srpskog imena Crkva u Crnoj Gori napravila korak napred ka priznanju crnogorskog Ustava iz 1905. godine, u kome, kako je rekao, piše da je crnogorska crkva autokefalna.

 

Krivokapić je još kazao da mu je "bitno da su crnogorski manastiri vlasništvo države i da će u njima ravnopravno služiti sveštenstvo SPC i CPC, te da se manastir Ostrog mora vratiti državi Crnoj Gori".

 

Za mitropolita Afilohija je rekao da mu je Beograd dodelio ulogu patrijarhove prve pratilje i izrazio nadu da je mitropolitu sada jasno da Crnogoroci u SPC-u "ne prolaze dobro".

"Ispada da bi Krivokrapić pomalo želeo biti pop i teokrata, a pomalo demokrata i predsednik parlamenta. Svakako, izbor je pred njim – da se opredeli između Skupštine ili popovske službe kod Miraša Dedića ili Jeliseja Lalatovića", kaže Grubač, koji smatra da bi bilo lepo da Krivokapić narodu kaže kako su prošla preduzeća u Crnoj Gori koja su bila u državnom vlasništvu.

 

SPC: Krivokapićev govor mržnje 

Srpska pravoslavna crkva ocenila je danas da je Krivokapić svojim izjavama na račun Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita Amfilohija pokazao neprimeren i nečuven govor mržnje prema SPC, izjavio je episkop Bački Irinej.

Episkop Irinej, koji je i portparol SPC, rekao je da pokašaji Krivokapića da deli savete mitropolitu Amfilohiju o tome kako da ustrojava unutrašnji poredak crkve nisu samo neukusni, već su i antidemokratski.

Podsećajući da se Krivokapić deklariše kao ateista, što je njegovo individualno pravo, episkop pita kako je moguće da onda on hoće da reguliše kanonski poredak crkve koji postoji vekovima.

"Najveće pitanje izaziva činjenica da je Crna Gora jedina u regionu, a možda i u Evropi, koja nije pravno regulisala položaj crkvenih i verskih zajednica, niti ima naznaka da će to u doglednoj budućnosti učiniti", kazao je Irinej za RTS.

 

U isto vreme Krivokapić ne skriva apetit da otima crkvenu imovinu i prevodi manastire i ostale crkvene obojekte u državno vlasništvo, naveo je episkop Irinej i dodao: "Sve to daleko je od demokratije".

Džomić: Krivokapićeve predizborne obmane

 

Podgorički paroh, protojerej Velibor Džomić ocenio je danas da Krivokapić obmanjuje Crnogorce u predizborne svrhe pričama o vraćanju manastira u vlasništvo države.

Džomić atakovanje Krivokapića na Ostrog smatra "jeftinim političkim trikom" za prikupljanje izbornih glasova.

On je rekao da manastir Ostrog i druge pravoslavne svetinje, kao uostalom i Katedrala Svetog Trifuna, džamije u Pljevljima i Ulcinju, kao i medresa u Milješu, "nisu i ne mogu da budu državna imovina".

Džomić je Krivokapića pozvao i da, kako kaže, malo bolje prouči Ustav od 1905. godine i Crnu Goru iz tog vremena. "Tamo će, kada pažljivije pročita i prouči, videti da je Crna Gora bila knjaževina, da je pravoslavlje bilo državna, a ne javno klevetana vera, da su narodne boje bile boje trobojke i da joj je himna bila pesma Kralja Nikole ‘Onamo ‘namo’ i još mnogo toga", kazao je Džomić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here