Sokotra je arhipelag u Indijskom okenau, sastavljen od četiri ostrva. Smeštena je na oko 240 kilometara istočno od Roga Afrike i na 380 kilometara južno od Arabijskog poluostrva. Ovaj arhipelag, u sastavu Republike Jemen, označen je kao jedno od najneobičnijih mesta na svetu. Poreklo imena je iz sanskripta i znači “ostrvo blaženstva”.

Mnogi zaziru od posete Sokotri zato što je ovo geografski osamljeno ostrvo poslednjih decenija posrtalo uporišt esomalijskih pirata. Ovi morski razbojnici, strah i trepet za sve lađe koje plove tim morima, koriste jemenski arhipelag kao pogodnu bazu u kojoj gorivom pune čamce.

Unesko je 2008. godine ovaj arhipelagh prpoglasio svetskom baštinom. Sokotra se smatra pravim endemskim draguljem. Od oko sedamdeset endemskih vrsta gmizavaca i oko sto insekata. Nažalost, pedeset dve predstavnice flore na listi su ugroženih biljnih vrsta.

Najneobičnija i najpoznatija biljna stanovnica ovog ostrva je drvo zmajevske krci. Raste samo na ovom ostrvu. Neobičnog izgleda, kao otvoren kišobran, okrenut naglavce, ovo drvo dobilo je neobično ime zato što, gde god da se zaseče kora, curi smola jarkocrvene boje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here