Pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Srbiji je, u prvih šest meseci 2019. godine, boravilo 1,651.280 turista, što je za 5% više u odnosu na isti period prethodne godine.

Srbija beleži i rast od 6% u broju noćenja sa ostvarenih 4,539.009 noćenja. Domaći turisti, kojih je za 6% više, su u prvih šest meseci najviše odmarali na Zlatiboru, Kopaoniku, u Vrnjačkoj Banji i Sokobanji, Beogradu i na Tari.

Inostranih turista je najviše iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kine, Rumunije, Hrvatske, Rusije, Nemačke, Turske i Slovenije. Ostvaren je rast od 5% kada su u pitanju dolasci stranih turista, dok je rast u broju noćenja 7%. Stranci najviše borave u Beogradu, Novom Sadu, na Kopaoniku, Zlatiboru, Vrnjačkoj i Sokobanji. Dvocifren rast u broju noćenja ostvarili su turisti iz Rusije, Nemačke, Crne Gore, BiH, Hrvatske, kao i Kine.

Prema istraživanju, sprovedenom od strane kineskog online rezervacionog sistema Fliggy, koji je deo grupacije Alibaba, Srbija je četvrta u svetu procentualno najbrže rastuća zemlja kada su u pitanju destinacije za letnji odmor kineskih turista.

Fliggy i Alibaba

Podaci polugodišnjeg izveštaja Evropske turističke komisije (ETC) govore o tome da je Srbija ostvarila treći najveći rast u broju noćenja u Evropi.

European Travel Commision

Kako ETC navodi:

,,Napori da se Srbija približi azijskim turistima su urodili plodom. U maju je preko 40 turističkih agencija i organizatora putovanja iz 12 azijskih zemalja, uključujući i Kinu, učestvovalo u radionici koju je Turistička organizacija Srbije (TOS) u saradnji sa Turkish Airlines-om organizovala sa ciljem da prikaže turističke potencijale različitih destinacija u Srbiji (drugim rečima, ne samo Beograda). Ovakvi napori su već doneli značajan rast potražnje iz Kine, sa povećanjem od 55,6% dolaska kineskih turista (podaci: mart 2019.) Kontinuirani napori u ovom smeru će najverovatnije doneti još veći rast.“

U prilog ovome govore i podaci Republičkog zavoda za statistiku za prvih šest meseci 2019. godine koji beleže rast od 36% u broju dolazaka i 53% u broju noćenja kineskih turista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here