A. Čukić
Priština

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića na 10 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno navodnog silovanja Albanke u opštini Vučitrn. Ovo je prvi prvi put da su lokalni sudovi osudili nekoga za takvu vrstu zločina na Kosovu, a presuda je doneta samo nekoliko dana pošto će se u Briselu nastaviti razgovori između Beograda i Prištine.

Stručnjaci tvrde da je reč o još jednom pritisku na srpsku delegaciju, zato što je ovo samo jedan od stotinak slučajeva koji se trenutno vode na Kosovu sa jedinim ciljem da se umesto pravde i prava – međunarodnoj zajednici predoči isključivo srpska strana odgovorna za dešavanja uoči, tokom i posle rata na Kosovu.

– U pitanju je veoma opasan presedan u kome je Vuković faktički optužen samo zato što je Srbin. Na suđenju nije bilo moguće predočiti nikakve dokaze, pa čak ni one najosnovnije, kojima bi se dokazala njegova krivica. Za to je bilo dovoljno da se u njega upre prstom i da to bude dovoljno da se proglasi krivim – ističe za “Vesti” njegov advokat Nebojša Vlajić.

On navodi da će u apelacionom – žalbenom postupku pokušati da predoči sve pravne nelogičnosti.

– Zamislite apsurd da je prema optužnici, a sada i presudi, Vučković silovao jednu osobu i da je tome prisustvovalo još pet-šest članova njene porodice, ali oni nisu izvedeni kao svedoci. Pojavili su se drugi, nepouzdani svedoci koji čak i nisu bili tamo. Pritom, čitav postupak je obeležilo više teških povreda zakona o krivičnom postupku. Kao da se nekome žurilo da se ova presuda donese kako bi bila dovoljan balans procesima komandantima OVK koji uskoro počinju u Hagu. Cilj je sasvim jasan – samo srpska strana treba da bude proglašena krivom – ukazuje Vlajić.

Direktor Veritasa Savo Štrbac kaže da već godinama upozorava na opasnost da će albansko pravosuđe iskoristiti “ono najbolje” iz optužnica, istraga, ali i sudskih procesa koji su u Hrvatskoj doprineli, ne samo stopiranju povratka izbeglih, već i izazvali strah da se ljudi vraćaju na svoja ognjišta.

– Sistem hapšenja i istraga u kojima je dovoljno da neko samo upre prstom u “okrivljenog” u Hrvatskoj se pokazao da daje najbolje rezultate. Evo, pre nekoliko dana je oslobođen kanadski državljanin Dragutin Hajdu koga je za ratne zločine optužila supruga bivšeg brata koji se čak borio na hrvatskoj strani. Šta njemu vredi što je oslobođen krivice kad je propatio ni kriv ni dužan. Kosovske vlasti su bukvalno precrtale takav oblik pravosuđa. Hajdu je imao sreće da je imao novca da plati dobrog i skupog advokata, a šta ćemo sa svim onim nesretnicima koji em nemaju novca, em su pravno neuki – ističe Štrbac.

On upozorava da je taj “hrvatski model” uveliko “zaživeo” u celom regionu.

– Na Kosovu za tako nešto imaju i odlične instruktore – pravnike iz Hrvatske i zemalja iz okruženja koji su postali maheri u osuđivanju nevinih i oslobađanju krivih – zaključuje Štrbac.

Optužnica

Prema optužnici, Vukotić je “kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu 22. maja 1999. godine, u saizvršenju sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn navodno učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihološkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela”.

Vukotiću je ovo druga presuda, jer je 2018. osuđen na šest i po godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, odnosno za navodno zlostavljanje albanskih civila zatočenih u zatvoru u Smrekovnici od 3. maja pa do početka juna 1999.

Demonstracija sile

Ni u Kancelariji za KiM vlade Srbije nemaju dileme da je presuda “demonstracija sile i pristrasnosti prištinskog pravosuđa”.

– Vukotića je sudsko veće, sastavljeno isključivo od Albanaca, osudilo bez valjanih dokaza u procesu koji je pratilo više povreda krivičnog postupka, što ukazuje da mu je uskraćeno pravo na pravično suđenje. Zbog toga će branilac, koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, uložiti žalbu na ovu presudu – saopštila je Kancelarija uz napomenu da u prilog tome da je ovde reč o “političkoj presudi koja nije utemeljena na pravu i pravdi” svedoči i poruka Vjose Osmani, kojoj je ova presuda poslužila za opštu kriminalizaciju srpskog naroda.