wikipedia.org/David B. Gleason
Pentagon

Pripadnik američke vazduhoplovne Nacionalne garde, optužen za curenje poverljivih dokumenata Pentagona, slao je osetljive informacije mesecima velikoj onlajn grupi, preneo je “Njujork tajms”, citirajući onlajn objave u čiji je uvid imao njujorški list.

U februaru 2022. godine, neposredno nakon ruskog napada na Ukrajinu, korisnik koji odgovara profilu osumnjičenog Džeka Tešeire (21), počeo je da kači na internet osetljive tajne informacije o ruskim ratnim naporima na čet grupi socijalne platforme Diskord, u kojoj je bilo 600 članova, preneo je Rojters.

Ova čet soba je bila lako dostupna i bila prikazana na Jutjub kanalu. Pentagon je odbio da komentariše nove informacije do kojih je došao “Njujork tajms”.

Tešeira se suočava sa optužnicama da je odavao strogo poverljive vojne tajne, a uhapšen je prošle nedelje. Njujorški listi navodi da novootkrivene informacije uključuju detalje o ruskim i ukrajinskim žrtvama, aktivnostima ruskih špijunskih agencija i pomoći koja je poslata Ukrajini.

Korisnik koji je kačio podatke tvrdio je da je koristio informacije Nacionalne bezbednosne agencije, CIA i još nekih obaveštajnih agencija.

Ovaj slučaj se smatra najopasnijim curenjem američkih bezbednosnih podataka još otkako se 700.000 poverljivih dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu Vikiliks 2010. godine.

Tešeira se tereti za špijunažu, jer je nezakonito kopirao i slao osetljiv vojni materijal, a druga optužba je povezana sa nezakonitim uzimanjem vojnog materijala na nedozvoljenu lokaciju. Pravnici su ocenili da će se, sasvim sigurno, suočiti sa još nekom optužnicom.

1 COMMENT

  1. Laži američke
    Stvarno je smiješno

    Ko ovo vjeruje stvarno nema neko znanje

    🇷🇺🇷🇺🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here