Ministarstvo odbrane Rusije
Foto: Ilustracija

Najmanje šest raketa pogodilo je vazdušnu bazu “Asad” u zapadnom Iraku, gde se nalaze američke trupe.

Po nepotvrđenim izveštajima, međutim, na bazu je palo čak 30 raketa. Eskalacija sukoba dešava se u momentu kada SAD i Iran stoje na ivici otvorenog rata.

Više lokacija je „napadnuto iranskim balističkim i krstarećim raketama“, objavio je Foks njuz pozivajući se na anonimne zvaničnike Pentagona. Zvanične potvrde Ministarstva odbrane SAD zasad nema.

Iranska novinska agencija FARS izvestila je da je lansirano više raketa u znak osvete za prošlonedeljni napad bespilotnim letelicama, kojima je izvršen atentat na šefa „Kudsa“, generala Kasema Sulejmanija na međunarodnom aerodromu u Bagdadu, u kojem je nastradao zajedno s nekoliko vođa iračke šiitske milicije.

Anonimni zvaničnici Pentagona tvrde da su projektili došli sa iranskog tla, što bi bilo prvo takvo lansiranje od završetka iransko-iračkog rata 1988. godine.

„Povlačenjem američkih trupa iz Iraka, ta zemlja bi se pretvorila u Iran“, rekao je nedavno Tramp, a Iranu je, takođe, zapretio snažnim udarima ukoliko se usudi da napadne američke snage.

Baza „Asad“ se nalazi u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar, a raketni napad na nju je izvršen i početkom decembra, samo nedelju dana nakon praznične posete američkog potpredsednika Majka Pensa i njegove supruge Karen povodom Dana zahvalnosti.

Žrtava nije bilo, a poreklo raketa nikada nije utvrđeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here